The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Voor jong en oud is het belangrijk om in beweging te blijven. Toch is dit niet altijd even makkelijk, zeker als je wordt opgenomen in het ziekenhuis. Het fietslabyrint brengt hier verandering in.
Natuurlijk is het niet bij alle ziekenhuisopnames mogelijk om te bewegen. Maar, in sommige gevallen is het wel mogelijk maar gebeurt het niet. En dit terwijl beweging juist zo belangrijk is, met name voor de oudere patiënten. Zo kan een verblijf van één week in het ziekenhuisbed al leiden tot het verlies van een paar kilo aan spiermassa.
En dit verlies aan spiermassa, dat bouw je niet zomaar even weer op. Het herstel duurt vaak vele maanden en is vaak niet volledig. Ziekenhuis Gelderse Vallei wilde dit probleem aanpakken en heeft daarom twee fietslabyrinten aangeschaft. Deze fietslabyrinten komen op de afdeling ouderengeneeskunde en dialyse.
Vervelend om het fietslabyrint te gebruiken is het niet helemaal. Je kunt hiermee namelijk mooie virtuele fietstochten maken. Fiets bijvoorbeeld door de Hoge Veluwe, Amsterdam, of zoek het wat verder op en fiets door Parijs. Op deze manier wordt het ook nog eens leuk om zo’n ‘fietstocht’ te maken. De fietser kan namelijk met de knoppen op het stuur zelf de route bepalen en die route roept vaak weer herinneringen op. Dit zorgt niet alleen voor lichamelijke beweging, maar ook geestelijke beweging, waardoor het herstel sneller gaat.
Voor bijna iedereen op de afdeling ouderengeneeskunde is het fietslabyrint geschikt. Helma van de Kuit, activiteitentherapeut van de afdeling geeft aan ‘De patiënten kunnen fietsen vanuit een gewone stoel, met trapondersteuning of juist met extra weerstand. De fysiotherapeut, de verpleegkundige, een vrijwilliger of de activiteitenbegeleiding helpt hierbij, maar ook de familie kan met de patiënt een stukje gaan fietsen.’
De dialyse afdeling heeft een dialysefiets, een soort ligfiets die gebruikt kan worden tijdens het dialyseren. Zo blijven de patiënten in beweging en kunnen ze werken aan hun gezondheid. Normaal is het namelijk vaak moeilijk om genoeg te bewegen voor deze doelgroep. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de kramp die vaak in de benen voorkomt door het dialyseren. Flora Strookkappe, fysiotherapeute, geeft aan dat door het fietsen de patiënten juist minder kramp in hun benen hebben.
Bron: Nieuws voor diëtistenSchrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties