Fietsen over zonnepanelen

The Optimist 10 mei 2022 Natuur & Milieu

In Noord-Holland en Noord-Brabant kan men vanaf volgend jaar fietsen over zonnepanelen. De provincies bedekken twee van hun fietspaden namelijk met zonnecollectoren.

Het fietspad langs de N232 ter hoogte van Vijfhuizen (Noord-Holland) en het fietspad langs de N285 bij Wagenberg (Noord-Brabant) worden omgetoverd tot zogenoemde ‘zonnefietspaden’. De fietspaden krijgen hiermee een dubbele functie; mobiliteit en het generen van zonne-energie. Met de aanleg willen de provincies meer leren over deze techniek waarmee duurzaam zonne-energie opgewekt kan worden.

3 provincies, 2 fietspaden

Het project is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de provincies Noord-Holland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Zij trekken gezamenlijk op om te leren van de aanleg van de fietspaden; hoeveel energie er kan worden opgewekt en hoe ze van de relatief kostbare techniek een sluitende businesscase kunnen maken. De twee zonnefietspaden worden gedurende vijf jaar gemonitord en de resultaten worden gedeeld. De provincie Zuid-Holland kreeg echter geen aanbiedingen voor een zonnefietspad en gaat het uitblijven van inschrijvingen evalueren om hiervan te leren voor toekomstige aanbestedingen.

Zonnefietspaden

De fietspaden worden elk circa 400 meter lang en moeten minimaal 80.000 KwH per jaar opleveren. BAM Infra verzorgt de uitvoering, de werkzaamheden zijn naar verwachting medio 2023 afgerond.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie