The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
‘Fabrikanten dienen hun verantwoordelijkheid te nemen en een leefbaar inkomen de norm te maken.’ Dit stellen Fairtrade en Tony’s Chocolonely. Zij roepen chocoladefabrikanten op om een referentieprijs te betalen De organisaties stellen daarvoor een prijsnorm voor de cacao-industrie: de Living Income Reference Price. Dit brengt boeren in ontwikkelingslanden een stap dichter bij een leefbaar inkomen.
Armoede is de oorzaak van alle ernstige problemen in de cacaosector, zoals moderne slavernij, illegale kinderarbeid en ontbossing. Zonder een betere prijs voor cacaobonen is er geen mogelijkheid voor boeren om uit deze armoede te ontsnappen, volgens Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland.
Ieder bedrijf dat de problemen in de cacao-industrie serieus neemt, moet de daad bij het woord voegen door deze referentieprijs te betalen, volgens d’Angremond. ‘Zonder fatsoenlijke betaling zullen mensenrechten geschonden blijven worden.’
De zogenoemde Living Income Reference Price, die een boer zou moeten ontvangen voor één kilo cacaobonen is gesteld op 2,20 dollar voor de Ivoorkust en 2,10 dollar voor Ghana. Samen voorzien deze landen in 60 procent van de wereldwijde cacaoproductie.
De prijs is gebaseerd op geavanceerde berekeningen, rekeninghoudend met variabelen zoals productiviteit, land- en familiegrootte en diversificatie van inkomen. Betaling van de referentieprijs voor leefbaar inkomen is de directe verantwoordelijkheid van de cacao-industrie.
Om de industrie richting de referentieprijs te bewegen, stijgt per 1 oktober 2019 de Fairtrade minimumprijs en -premie met 20 procent. Dit is een eerste stap. ‘De referentieprijs biedt boeren de financiële ruimte om de noodzakelijke investeringen te doen in duurzame landbouw en biedt een degelijk levensonderhoud’, zegt d’Angremond.
Sinds 2013 berekent Tony’s Chocolonely de additionele premie en keert deze uit om het gat tot de referentieprijs te dichten. Henk Jan Beltman, Chief Chocolate Officer bij Tony’s Chocolonely zegt: ‘We moeten de ongelijkheid in de industrie aanpakken om moderne slavernij en illegale kinderarbeid te voorkomen. Deze problemen zijn direct gerelateerd aan het feit dat cacaohandelaren, -fabrikanten en -merken weigeren om een hogere prijs te betalen.’
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties