The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Het mediterrane dieet, rijk aan plantaardige voedingsmiddelen, wordt geassocieerd met een reeks aan gezondheidsvoordelen, waaronder minder dementie. Nu hebben onderzoekers van de Lewis Katz School of Medicine van Temple University (LKSOM) uit Philadelphia (VS) een specifiek ingrediënt geïdentificeerd dat beschermt tegen cognitieve achteruitgang: extra vergine olijfolie, een belangrijk onderdeel van het mediterrane dieet.
In een studie die deze week online is gepubliceerd in de Annals of Clinical and Translational Neurology, tonen de onderzoekers aan dat het gebruik van extra vergine olijfolie het geheugen en leervermogen beschermt en de vorming van amyloïde-beta-ophoping (ook wel plaque genoemd) en neurofibrillaire knopen (samengestrengelde vezels van tau-eiwitten) in de hersenen vermindert – klassieke kenmerken van de ziekte van Alzheimer.
Het onderzoeksteam identificeerde ook de onderliggende mechanismen van het beschermende effect van extra vergine olijfolie. ‘We hebben geconstateerd dat deze olijfolie de ontsteking van de hersenen vermindert, maar vooral dat het een proces activeert dat autofagie wordt genoemd,’ aldus senior onderzoeker Domenico Praticò, MD, professor in farmacologie en microbiologie en in het Centre of Translational Medicine bij LKSOM. Autofagie is het proces waarbij cellen het intracellulaire puin en toxines afbreken en verwijderen, zoals amyloïde plaqueophoping en ongewenste knopen van tau-eiwitten.
Bron: Temple UniversitySchrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties