The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Hoewel de daken van Nederlandse huizen steeds voller komen te liggen met zonnepanelen, ligt er ver buiten onze landsgrenzen een zeer zonnige plek die Europa in de toekomst een gigantische hoeveelheid zonne-energie kan leveren. Het Britse bedrijf TuNur Ltd wil namelijk 4,5 gigawatt zonne-energie van de Sahara-woestijn naar Europa exporteren.
Zonneproject in de woestijn
TuNur ziet in de warme Sahara-woestijn in Zuidwest-Tunesië een antwoord op de Europese vraag naar schone energie. Daarbij heeft de regio een grote behoefte aan investeringen en ontwikkeling. ‘Eindelijk is de techniek zover om aan die vraag te voldoen voor een competitieve prijs en met een enorme lokale impact’, meldt Daniel Rich van TuNur.
Energie leveren via onderzeese route
Het zonneproject wordt gevestigd in een nieuw zonnecomplex in de buurt van de plaats Kébili en heeft naar verwachting een capaciteit van 4,5 gigawatt. Om deze energie aan Europa te leveren, wordt er gebruik gemaakt van drie verschillende routes via onderzeese kabelsystemen. De eerste kabel moet Tunesië met Malta verbinden en brengt 250 tot 500 megawatt zonne-energie over. Van Malta naar het Europese vasteland loopt reeds een 100 kilometer lange onderzeese kabel. De tweede kabel loopt rechtstreeks van Tunesië naar het centrum van Italië en gaat 2000 megawatt zonne-energie overbrengen. Na onderzoek moet een derde kabel Tunesië verbinden met een plek in Zuid-Frankrijk, waarschijnlijk wordt dit de stad Marseille. Ook deze kabel zal 2000 megawatt overbrengen.
Vooruitgang van technologie
Om de gigantische hoeveelheid stroom op te wekken wordt er gebruik gemaakt van Concentrated Solar Power (CSP). Hierbij zetten parabolische spiegels zonlicht om in warmte. Deze warmte zorgt voor de opwarming van water wat weer stoom genereert en een turbine laat draaien. Omdat deze technologie de afgelopen jaren goedkoper is geworden, kan deze nu toegepast worden.
Project creëert werkgelegenheid
Aan het project hangt een flink prijskaartje, maar levert ook veel op. In de eerste fase kost het project 85 miljoen dollar en zal naar schatting om een totaal van vijf miljard dollar aan investeringen vragen. Naast het leveren van duurzame energie, zal het project ook zo’n 20.000 banen creëren in Tunesië.
Foto: Goran Jakus / Shutterstock.com
Bron: IPS NewsSchrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties