En de prijs gaat naar…

The Optimist 29 jul 2020 Natuur & Milieu

Een Grammy, Oscar of Nobelprijs. Van het in ontvangst nemen van deze felbegeerde prijzen durven de meeste mensen alleen maar te dromen. Minder bekend zijn de BEYONDPLASTIC Awards en dat terwijl ze helpen om een licht te schijnen op belangrijke innovaties.

Het doel van de wedstijd is simpel volgens Ulrich Kruzminski, die zelf een uitvinder is en de website www.beyondplastic.net heeft opgezet. Hij wil concepten, prototypes of producten die al in winkels te vinden zijn de aandacht geven die ze volgens hem verdienen. Bij de wedstrijd is er sprake van vier categorieën: de grootste praktische impact om plasticgebruik te verminderen; de meest innovatieve benadering; de mooiste oplossing en het beste initiatief in educatie, journalistiek of campagnevoering.

Misschien wel een van de opvallendste oplossingen is de goudwinnaar in de categorie ‘meest innovatieve benadering’. De Item Bag 2.0 lost, geheel veilig natuurlijk, op in kokend of zout water. Hiermee wil de bedenker Jack Cleary met zijn team Wastebased ervoor zorgen dat tassen van bijvoorbeeld kledingwinkels veilig en handig verwerkt kunnen worden. Nadat ze zijn opgelost is alles wat de tassen achterlaten bio-inkt en niet toxische mineralen. Bovendien zijn de tassen klimaatnegatief. Dit houdt in dat het concept meer CO2 uit de lucht verwijdert dan dat het toevoegt.

De andere prijswinnaars kan je hier vinden. Niet alleen op het gebied van plastic valt overigens nog veel te innoveren, volgens Desiree Driesenaar is er ook bij andere delen van de klimaatproblematiek genoeg te doen. In de tweede aflevering van de The Optimist podcast Onderstroom. vertelt zij over alternatieve klimaatoplossingen op wereldwijd, landelijk en persoonlijk gebied. Je kan deze hier luisteren.

Bron: Good News Network
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met