The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Ken je dat? Dat je een periode elke nacht rond hetzelfde tijdstip wakker wordt en je vervolgens wakker ligt? Het is erg vervelend en je weet niet hoe het komt. Maar wist je dat dit misschien iets met je gezondheid te maken heeft? Misschien is het je orgaanklok.
Het kan zijn dat je biologische klok verstoord is, maar het kan ook je orgaanklok zijn. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zijn de organen in ons lichaam onderworpen aan een cyclus van 24 uur. Elke twee uur zou een ander orgaan de hoogste activiteit hebben. Het zou dus mogelijk zijn om door naar de klok te kijken te weten welke organen aan het werk zijn en welke in de ‘herstelperiode’ zitten. Wanneer bepaalde organen aan het werk zijn, kan het zijn dat je wakker wordt. Hierdoor is het mogelijk om ziektes te laten zien. Maar niet alleen laat het ziektes zien. Ook is het mogelijk iets over de mentale gezondheid te zeggen aan de hand van het tijdstip waarop je wakker wordt.
Zo zou je galblaas volop actief zijn tussen 23:00 uur en 1:00 uur. Lukt het op deze momenten niet om te slapen? Dan wil je galblaas je iets vertellen. De emotie die aan deze tijd verbonden is, is bitterheid. De lever is tussen 1:00 uur en 3:00 uur volop aan het werk. Wordt je rond deze tijd wakker? Dan kan er iets met de lever zijn. Bij deze tijd horen de emoties woede en frustratie. Tussen 3:00 uur en 5:00 uur staan de longen centraal. Ook wordt deze tijd gelinkt aan de emotie verdriet. Word je vaak tussen 5:00 uur en 7:00 uur wakker? Dan kan het zijn dat er iets met je spijsvertering aan de hand is. Je dikke darm maakt overuren. De emotie die hierbij hoort is schuldgevoel. De maag is aan de beurt tussen 7:00 uur en 9:00 uur. Hierbij hoort de emotie walging.
Het is heel vervelend als je steeds rond hetzelfde tijdstip wakker wordt, zeker als je hierna lang wakker ligt. Maar gelukkig is er een manier om dit proces te doorbreken, wat overigens geen makkelijk klusje is. De biologische klok stelt zich er namelijk op in om steeds rond hetzelfde tijdstip wakker te worden wanneer dit een langere periode aanhoudt.
De oplossing is om te leren luisteren naar je orgaanklok. Nu je weet welke organen bij welk tijdstip horen zou dit een stuk makkelijker moeten zijn. Word je steeds tussen 23:00 uur en 1:00 uur wakker? Let dan op je eten Eet bijvoorbeeld minder vet en drink minder koffie en alcohol. Ontwaak je tussen 5:00 uur en 7:00 uur? Dan is het wederom handig om je voeding aan te passen. Probeer dus naar je lichaam te luisteren en je leefstijl te veranderen. Een ander handig foefje om beter door te slapen is om in de avond niet te veel te drinken, zodat je er minder vaak uit hoeft voor het toilet. Zorg er daarnaast voor dat de kamer goed geventileerd is en zorg dat je de tijd niet kan zien.
Ook in de Daily van vandaag:
> Op deze manier creëer je een gezond binnenklimaat
> Dit is een goede manier van valpreventie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
De meeste mensen worden tussen 7.00 uur en 9.00 uur wakker. Dat zal vooral de biologische klok zijn, maar volgens dit verhaal kan ook een gevoel van walging de oorzaak zijn.
Ik vind dit wel een grappig verhaal maar of je er blij van wordt?
Want: als je echt walgt van je werk dan is het jammer dat je je juist daardoor altijd op tijd wakker wordt. Zo maak je de kans kleiner dat je baas zegt dat je niet meer hoeft te komen en dat is toevallig wel de makkelijke manier om te stoppen met je slavenbestaan.
Ik vraag me al een tijdje af hoe dit zich tot zomer- en wintertijd verhoudt? Iemand daar bekend mee?
Ik gebruik als shiatsu therapeut ook deze informatie.
Hoi Marjolein,
Wat interessant. Zou je daar eens wat meer over willen vertellen?