Elke 2 dagen een nieuwe soort ontdekt in de Amazone

The Optimist 13 sep 2017 Natuur & Milieu

Een nieuw rapport van het Wereld Natuurfonds laat zien dat tussen 2014 en 2015 elke twee dagen een nieuwe planten- of diersoort in het Amazone is ontdekt, het snelste percentage deze eeuw. In twee jaar tijd waren dit maar liefst 381 nieuwe dier- en plantensoorten. Het betrof 216 planten, 93 vissen, 32 amfibieën, 20 zoogdieren (waarvan 2 fossielen), 19 reptielen en 1 vogel.

Nieuwe soorten omvatten een vuurstaart-springaapje, een honingraatvormige rog, een roze rivierdolfijn, een geelachtige hagedis en een vogel die vernoemd is naar de voormalige Amerikaanse president Barack Obama: ‘Nystalus obamai’.

Een grote ontdekkingstocht

Ricardo Mello, coördinator van het Wereld Natuurfonds Brazilië Amazon Programma, zegt dat het Amazonewoud nog steeds een grote ontdekkingstocht is: ‘We zien een enorme verscheidenheid en rijkdom aan biodiversiteit. Er is nog zo veel te leren en te ontdekken.’ Mello zegt ook dat de nieuwe ontdekkingen ons aan het nadenken moet zetten over de onomkeerbare gevolgen van grote projecten zoals wegen, boskap en waterkrachtcentrales in de Amazone. ‘Deze biodiversiteit moet bekend en beschermd worden. Het verbinden van kennis van plant- en diersoorten aan technologische ontwikkelingen kan heel interessante informatie opleveren; bijvoorbeeld over nieuwe behandelmethodes bij ziekten en over nieuwe voedingsmiddelen.’

Kennis zorgt voor groter begrip

‘Voor de instandhouding van soorten is het nodig om te weten welke soorten er zijn, hoeveel er van zijn en informatie over hun verspreiding. Wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe soorten draagt bij aan een groter begrip van het belang van het Amazone. Het kan ook helpen bij het zo inrichten van beschermde gebieden dat bijvoorbeeld rekening wordt gehouden met trekroutes zodat soorten zo goed mogelijk beschermd kunnen worden.’ Het huidige tempo van het uitsterven van soorten door menselijk toedoen is tussen 1.000 en 10.000 keer die van het natuurlijke uitstervingspercentage.

80% van de soorten moet nog ontdekt worden

Door de enorme omvang en verscheidenheid aan leefgebieden is er nog veel onbekend over het Amazonewoud. De meeste soorten zijn ontdekt door observaties en verzamelingen langs de grote rivieren of in de buurt van steden. Met name in de meest afgelegen gebieden van het woud zijn naar verwachting nog steeds grote aantallen soorten onbekend voor de wetenschap en de mensheid. De Amazone bevat bijna een derde van de overgebleven tropische regenwouden op aarde. Ondanks het feit dat het slechts 1 procent van het oppervlak van de aarde bedekt, wordt geschat dat 10 procent van alle bekende soorten op de aarde er leven. Globaal wordt geschat dat 80 procent van alle soorten nog ontdekt moet worden.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.