Elkaar plagen is zo slecht nog niet

The Optimist 3 dec 2018 Samenleving

Hoe gelukkig ben jij in de liefde? Als je een relatie hebt, vind je het waarschijnlijk belangrijk om liefdevol met elkaar om te gaan. Toch blijkt het helemaal zo slecht niet wanneer jij en je partner elkaar regelmatig op de kast jagen. Dit blijkt uit onderzoeksresultaten van een studie die werd gepubliceerd in The Journal of Research in Personality.

Als twee geliefden hetzelfde gevoel voor humor hebben, is dat positief voor de relatie. Dit stelt de studie. Tijdens het onderzoek werden 154 heteroseksuele koppels aan de tand gevoeld over hun geluk en hoe ze ermee omgaan als ze uitgelachen worden door hun partner en wat ze ervan vinden om zelf iemand uit te lachen. Geliefden die dezelfde kijk op plagen hadden, gaven vaker aan dat ze gelukkig waren met hun relatie. Stellen waarbij de humor goed zat, waren daarbij over het algemeen ook positiever over hun seksleven. ‘We vermoeden dat mensen die niet graag geplaagd worden, ongelukkiger zijn in hun relatie. We waren dan ook verrast, dat wanneer mensen graag anderen plagen, dat dit eigenlijk geen effect heeft op hoe gelukkig je bent’, stelt Kay Brauer, een auteur van de studie.

Met plagen wordt bedoeld dat partners wel eens een geintje met elkaar uithalen. Zelfs als zij vaker ruzie hebben, vonden de plagende koppels de relatie alsnog beter dan mensen waarvan de humor niet overeenstemde. Toch plaatsen de onderzoekers hier een kanttekening bij. Volgens hen is hetzelfde gevoel voor humor hebben namelijk geen garantie voor een gelukkige relatie. Wel helpt het om elkaar beter te begrijpen. ‘Er zijn een heleboel factoren die bepalen of iemand iets grappig vindt of niet. Studies bij families merkten al op dat ouders die het niet leuk vinden om geplaagd te worden, ook kinderen hebben die dezelfde mening delen. Zelfs genen kunnen dus een rol spelen bij wat we grappig vinden en wat niet’, aldus Brauer.

Bron: Het Laatste Nieuws
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie