Geconcentreerd zonlicht kan groot deel Nederland verwarmen

The Optimist 18 okt 2022 Natuur & Milieu

In de haven van Antwerpen wordt sinds een paar maanden elektriciteit opgewekt door installaties die werken met geconcentreerd zonlicht. Dit meldt Gawalo. De energetische opbrengst van deze zogenaamde Concentrated Solar Technology (CST) ligt per vierkante meter een factor drie hoger dan zonnepanelen. CST biedt volgens experts ook kansen voor de warmtevraag van Nederland.

Het CST-project in de Antwerpse haven bestaat uit zestien zonnespiegels van ieder vijf meter lang. Invallend zonlicht wordt geconcentreerd op collectorbuizen, waardoor thermische olie in deze buizen een temperatuur bereikt van 140 tot 400 graden Celcius.

Meer energie opwekken

‘De technologie produceert drie keer meer energie per geïnstalleerde vierkante meter dan een zonnepaneleninstallatie. Bovendien is het mogelijk om die warmte op te slaan in geïsoleerde vaten, zodat ze ook ’s nachts bruikbaar is’, vertelt Peter Vandeurzen aan Gawalo, hij is de CEO van Azteq, het bedrijf dat deze installatie ontwikkelde.

Warmtevraag Nederland

Met de techniek kan in plaats van elektriciteit ook warmte worden geproduceerd. Volgens Sietse de Haan, voorzitter van de Vereniging voor Zonnekrachtcentrales, is dat aantrekkelijk voor de warmtevraag van de industrie, landbouw en bakkerijen in Nederland. Hij zegt hierover: ‘Als je eerst stoom maakt, om daarna met een generator elektriciteit te produceren, gaat er twee derde van de energie verloren. Door direct warmte te maken haal je een hoger rendement. Daarbij is het een groot voordeel dat de warmte eenvoudig op te slaan is. Wij hebben berekend dat we met zonne-energie aan een derde van de warmtevraag in Nederland kunnen voldoen.’

Bron: Gawalo
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie