Eitje bij het paasontbijt? Zo stel je dierenwelzijn voorop

The Optimist 10 apr 2020 Natuur & Milieu

Pasen staat voor de deur en dat betekent dat er meer eieren worden gekocht dan normaal. Eet jij ook graag een eitje bij het paasontbijt? Als je eieren bij de supermarkt koopt, kun je met je aankoop bewust kiezen voor dierenwelzijn. Of je nu gaat voor gekookt, gebakken of gepocheerd: door te kiezen voor bepaalde eieren stel je het welzijn van kippen voorop.

De DierenwelzijnsCheck beoordeelde dit jaar verschillende eieren uit de supermarkt op dierenwelzijn. Het aanbod is immers groot en kan verwarrend zijn. Scharrel, vrije uitloop, Rondeel, biologisch of Kipster: wat is het verschil in dierenwelzijn voor de kippen die de verschillende eieren leggen? En achter welk ei schuilt het meeste dierenleed?

Scharreleieren

Hoewel eieren uit een legbatterij niet meer worden verkocht in de supermarkt, hebben kippen die gewone scharreleieren leggen het niet veel beter. Zij komen nooit buiten en leven met tienduizend kippen in een stal zonder daglicht. Daarbij is de voeding gebrekkig, is er veel fijnstof in de stallen en hebben de kippen last van de parasiet bloedluis. Het welzijn van deze kippen is onvoldoende voor 1 ster van het Beter Leven Keurmerk. Deze eieren zijn nog te koop bij Albert Heijn, Jumbo, Deka, Coop, Vomar, Boni en Hoogvliet.

Beter Leven Keurmerk 1 en 2 sterren

De scharreleieren met 1 ster van het Beter Leven Keurmerk zijn afkomstig van kippen die net zo leven als kippen van gewone scharreleieren, maar met een kleine overdekte uitloop naar buiten. Bij zowel scharrel (BLK1) als vrije-uitloopeieren (BLK2) is er nog veel dierenleed: haantjes worden direct na de geboorte gedood, de stressvolle vangstmethode levert verwondingen op en de verdoving voor de slacht gebeurt met het omstreden elektrische waterbad.

Diervriendelijke eieren

De DierenwelzijnsCheck geeft biologische eieren, Rondeel en Kipster met 3 sterren van het Beter Leven Keurmerk wél een voldoende voor dierenwelzijn. Biologische kippen hebben binnen meer ruimte en buiten vier vierkante meter per kip tot hun beschikking. De vangstmethode (ondersteboven aan één poot) is nog hetzelfde als bij BLK 1 en 2, en haantjes worden vergast.

Rondeel-eieren en Kipster-eieren scoren iets beter. Deze kippen kunnen naar buiten en worden op een diervriendelijke manier gevangen (rechtop in plaats van ondersteboven aan één poot). De haantjes van Kipster worden na de geboorte niet direct gedood, maar onder diervriendelijke omstandigheden grootgebracht. Bovendien komen de eieren van Kipster (uitsluitend verkrijgbaar bij supermarktketen Lidl) ook het klimaatvriendelijkst uit de bus.

Let op

Om er zeker van te zijn dat de kippen van jouw eieren een redelijk leven hebben gehad, koop je verse eieren met minimaal 3 sterren van het Beter Leven Keurmerk. Een paasontbijt zonder dierenleed kan ook, kies dan voor een ei-vervanger. Bovendien zijn de eieren die als ingrediënt zijn verwerkt in producten als koekjes en sauzen, vaak afkomstig van een legbatterij.

Bekijk hier het complete overzicht van eieren in de supermarkt.

Bron: DierenwelzijnsCheck
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie