Eindelijk verboden: rifbeschadigende zonnebrandcrème

Lisette Weber-Ziere 18 jul 2018 Natuur & Milieu

Op 3 juli ondertekende de gouverneur van de Amerikaanse staat Hawaii een wet die zonnebrandcrèmes met chemicaliën die de koraalriffen schaden verbiedt. Daarmee wist hij internationaal de aandacht te trekken. Diverse andere toeristische bestemmingen overwegen een zelfde soort wetgeving. Bonaire verbood bijvoorbeeld ook alle chemische zonnebrandlotions en er zijn inmiddels lobby’s voor een dergelijk verbod in de Amerikaanse staten Californië, Colorado, Florida en de Maagdeneilanden.

Maar er is meer. De anti-chemische zonnebrandbeweging begint momentum te krijgen onder reizigers. Daarmee komt er eindelijk ook een beetje meer energie voor een ondergewaardeerde industrie: die van de natuurlijke, alternatieve zonnebrandwerende crèmes en methodes. Er is steeds meer vraag naar, zeker nu de chemische opties verboden worden. Hotels springen hier zelfs handig op in door op de kamers van hun gasten alvast een proefverpakking te leggen van de rifveilige lotions. Die zijn dan natuurlijk ook te koop in het winkeltje er naast. Milieuveilige en rifveilige zonnebrandcrème wordt eindelijk gemeengoed. Fabrikanten melden een groei van vijftig procent per jaar.

Beter te koop

Nova Covington is eigenaar van een organic huidverzorgingsmerk, Goddess Garden. Zij werd op dezelfde dag dat het verbod werd aangekondigd, benaderd door een grote drogisterijketen. De vraag was of zij rifveilige zonnebrand kon aanbieden via hen. Inmiddels verkoopt Goddess Garden hun rifveilige zonnebrand op meer dan 25.000 locaties door de gehele VS. Het is inmiddels zelfs hun belangrijkste marketingpunt. Op de website, in advertenties en op de verpakking staat duidelijk aangegeven dat dit de zonnebrand is die je moet hebben als je rifveilig wilt zijn.

In Nederland valt de beschikbaarheid nog tegen. Grote drogisterij-ketens kennen de zoekterm niet eens op hun website. Wie in Nederland graag milieuverantwoord de zon in gaat moet zich wenden tot natuurwinkels en kleinere webshops. Dat is jammer, want de formules van de rifveilige merken worden steeds beter. Vroeger waren het vette, plakkerige crèmes die een vervelende witte laag achter lieten. Maar de nieuwere soorten zijn onzichtbaar en worden net zo goed door de huid geabsorbeerd als traditionele merken.

Benzophenonen

De grote merken zoals Johnson & Johnson (bekend van merken zoals Roc en Neutrogena) blijven deze wetgeving bestrijden. Zij voeren aan dat het risico op huidkanker toeneemt als mensen minder zonnebrand zouden gebruiken. Bovendien wordt vaak ontkend dat de ingrediënten in zonnebrandcrèmes schade toebrengen aan het rif. Maar het onderzoek is door diverse instanties herhaald en heeft steeds dezelfde conclusie: benzophenonen zijn schadelijk. Zolang er milieuvriendelijke alternatieven zijn die bovendien net zo betaalbaar en beschikbaar zijn als hun schadelijke wederhelften, is er geen enkele reden om te denken dat de chemische varianten nog langer bestaansrecht hebben.

Ook rifvriendelijke zonnebrandcrème kopen? Let dan op de ingrediënten oxybenzone, octinoxaat en benzophenone. Dat zijn de schadelijke stofjes.

Lisette Weber-Ziere

Lisette Weber-Ziere

In het dagelijks leven getrouwd met Sven en moeder van een dochter (Sophie, 7 jaar)....

Meer over Lisette Weber-Ziere >

Reacties

4 reacties op “Eindelijk verboden: rifbeschadigende zonnebrandcrème”

  1. Kan iemand mij uitleggen hoe zonnenbrand creme een probllem kan zijn voor koraal ?? Dit lijkt mij zeer onwaarschijnlijk.

  2. Beste Eddy,

    Oxybenzone, een ingrediënt van veel zonnebrandcrèmes, zorgt voor de verbleking van koraal. Dat is het kleurverlies van steenkoraal, als gevolg van het verlies aan symbiotische eencellige algen. Die algen sterven dus onder invloed van dit chemische middeltje. Daarnaast schaadt het het DNA in de cellen van het koraal, waardoor allerlei vreemde mutaties in het koraal ontstaan. Voor het volledige rapport verwijs ik je graag naar een andere website: https://link.springer.com/article/10.1007/s10646-013-1161-y. Daar kan je het betreffende rapport lezen. Er is overigens nog geen wetenschappelijke consensus over dit onderwerp. De grote bedrijven en farmaceuten proberen tot op de dag van vandaag de bevindingen in dit rapport te weerleggen. Ik denk zelf dat het nooit kwaad kan om de hoeveelheid chemicaliën die we in ons leven gebruiken te verminderen, of dat nou voor onze eigen gezondheid is, dat van het koraal of van het milieu in zijn algemeen.

    – Lisette Weber-Ziere
    The Optimist

  3. Beste Lisette,

    Dank voor het interessante artikel. Veel mensen realiseren zich niet dat zonnebrand met chemische filters slecht is voor het milieu. Alles komt immers in het zwem of douchewater.

    Wellicht ter verduidelijking goed om te vermelden dat minerale filters de zon reflecteren. De UVA en UVB dringt dus niet in de huid door. Terwijl bij de chemische filters de UVA en UVB eerst in de huid komen en dan middels een chemisch proces worden afgevoerd via de lever. Van sommige is bekend dat er DNA schade kan optreden.

    Helaas zijn niet alle zonnecrèmers met minerale filters vrij van chemie en vrij van nanodeeltjes. Kies daarom voor een biologisch gecertificeerde zonnebrand.

    Twee jaar geleden Laboratoires de Biarritz ontdekt. Volledig biologisch en heel fijn in het gebruik. En de nummer 1 in Europa. Ik ben naar Biarritz gegaan en heb de oprichters Jean Marc & Muriel daar ontmoet. Ik ben verliefd geworden op de natuur, de zee en het surfen in Biarritz. En op deze mooie producten.

    En inmiddels heb ik deze producten opgenomen in mijn webhop Vital20.
    En juist daarom heb iOmdat het ik zo

  4. Dit is onjuiste en eenzijdige berichtgeving. Ten eerste is er helemaal geen verbod op Bonaire. Er is een groep die dit graag ziet.
    Ten tweede; de gevolgen die ZOUDEN ontstaan door gebruik bepaalde middelen, zijn DEZELFDE als die ontstaan door opwarming van het klimaat en de gevolgen daarvan op o.a koraal. Uit onderzoek is gebleken dat er inderdaad een hoog percentage verkeerde stoffen in het water zitten. Er is echter NIET bewezen dat dit het gevolg is van de zonnebrand en niet door klimaatopwarming is ontstaan.

Geef een reactie