eHealth, een zegen of een vloek?

The Optimist 10 jan 2020 Gezondheid

Tegenwoordig kunnen we op verschillende manieren onze gezondheid monitoren. Door middel van sporthorloges, armbanden of apps op de mobiele telefoon krijg je inzicht in je slaappatroon, bloeddruk, bewegingspatroon en voedingsgewoonten. Deze gegevens kun je zelf analyseren, maar er komen tegenwoordig ook steeds meer toepassingen beschikbaar in de gezondheidszorg. Hoe ziet de toekomst van eHealth eruit? En worden we er gezonder van?

De ‘wearables’ zijn de laatste jaren erg in opkomst. Apparaten die je kunt gebruiken om zelf allerlei gezondheidsdata vast te leggen, zoals horloges die tevens de hartslag bijhouden of een app die via je telefoon je slaappatroon volgt. Het gros van de mensen gebruikt wearables als manier om hun eigen gezondheid te monitoren of te verbeteren. Het blijkt voor een groep mensen bijvoorbeeld erg motiverend te werken om meer te gaan bewegen door het aantal stappen dat dagelijks gezet wordt te tellen of een hardlooprondje te delen met een groep mede-hardlopers.

Zelfmonitoring van de gezondheid gaat een stap verder als de techniek toegepast wordt in de behandelkamer van een zorgverlener. Het aanbieden en gebruiken van online hulpverlening neemt zowel in Nederland als wereldwijd toe. De belangrijkste reden hiervan is het drukken van de stijgende kosten van gezondheidszorg. Voor gebruikers van online hulpverlening heeft het als voordeel dat hij of zij minder vaak naar het ziekenhuis of de zorgverlener hoeft. Verder zijn er aanwijzingen dat mensen online makkelijker en openhartiger praten dan in de behandelkamer. Dit heeft als voordeel dat de behandelaar beter op de hoogte is van iemands situatie en men beter advies op maat krijgt.

Wat zeggen de experts?

Ondanks dat de mogelijkheden met eHealth eindeloos lijken, en er veel gewezen wordt op de voordelen ervan, zijn er ook kanttekeningen te plaatsen.

Lees hier het volledige artikel.

Bron: Medisch Dossier
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie