The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Sinds 2015 is de markt voor superfoods met 36 procent gegroeid. Met name in Noord-Amerika en Europa gelooft men heilig in deze voedingsbommetjes. Een nog wat onbekend voorbeeld van een superfood is Moringa oleifera, een plantje dat van oorsprong in India groeit, maar ook in andere warme klimaten goed groeit. Maar hoewel onderzoeken inderdaad hebben aangetoond dat de consumptie van moringa ontstekingsremmend werkt, heeft het nog een tweede nut: het kan ondervoeding tegengaan. Dat doet het echter niet zoals je zou denken.
Lisa Curtis brengt moringa met haar bedrijf Kuli kuli op de markt. Samen met ruim duizend vrouwelijke boeren in Ghana, Haïti en Nicaragua brengt ze haar product in de VS aan de man. Ze kwam op dit idee toen zij voor het vredescorps werkte in Niger. Daar at zij moringa om weer op krachten te komen. In Niger wordt moringa al veel langer gebruikt en gegeven aan ondervoede mensen. Maar omdat er geen markt voor moringa was, werd het nauwelijks gekweekt door de lokale boeren.
In de VS daarentegen zijn duizenden mensen op zoek zijn naar voedingsmiddelen die passen bij hun drukke leven. Ze dacht dat het wel eens een populair middel kon worden. Curtis zegt: ‘Moringa is een van de voedingrijkste planten ter wereld. De bladeren zitten vol eiwitten, belangrijke aminozuren, bevatten 27 vitamines en 46 antioxidanten. Het is daarmee zelfs een concurrent voor kurkuma. Het kan gebruikt worden in smoothies, gebakken in koekjes en cakes en het kan als kruid worden gebruikt in hartige maaltijden.’
Maar door de manier waarop Kuli kuli werkt, helpt het verbouwen van moringa ook bij het bestrijden van armoede. Omdat moringa, in tegenstelling tot koffie en cacao, ook voedingswaarde heeft, kunnen boeren eten wat ze zelf verbouwen. Daarmee gaat moringa dus verder dan het traditionele fairtrade gedachtegoed. Kuli kuli noemt deze methode dan ook Fair Trade 2.0. Het verbouwen van moringa levert de boeren een voordeel op, maar biedt de Amerikaanse en Europese consumenten ook toegang tot dit voedingsmiddel. Curtis zegt: ‘Door zorgvuldig om te gaan met de boeren, ze een eerlijk loon te betalen en slechts een klein gedeelte te gebruiken voor de export draagt moringa bij aan het welzijn van diegenen die het het meest nodig hebben. ‘
Kuli kuli gaat partnerschappen aan met vrouwelijke boeren wiens moringa nog niet aan de hoge kwaliteitsstandaarden voor de export voldoet. Hun landbouwbedrijven kunnen daardoor snel groeien om toch aan de standaarden te voldoen. Curtis: ‘Toen ik terugkeerde uit Niger en mijn vrienden vertelde dat ik een nieuwe markt ging aanboren voor een onbekend soort superfood en een supply chain van kleine boeren uit de armste landen ging opzetten, werd ik regelmatig uitgelachen.’Maar inmiddels is ze vier jaar verder en is haar bedrijf zo’n 4,5 miljoen dollar waard. ‘Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar deze “reis” heeft me enorm veel opgeleverd. Er zijn nog steeds 800 miljoen mensen op aarde die onvoldoende toegang tot gezond voedsel hebben. Een op de negen mensen krijgt niet genoeg binnen om zijn dromen na te jagen. Ik denk dat een voedingsrijke plant als moringa een rol kan spelen in het leven van die mensen. Als zij genoeg te eten hebben, kan dat hun leven veranderen.”
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Baca Villa Productions Co., Ltd
In Cambodja onder begeleiding van CDO in Siem Reap is een hele produktie aan de gang.
Op Facebook is dit o.a. terug te vinden.