Eet je rimpels weg

The Optimist 3 mei 2018 Gezondheid

Als we ouder worden, moeten we er toch aan geloven. Hier en daar verschijnt een grijze haar of een rimpeltje. Iets wat soms lastig te accepteren is, maar er gewoon bij hoort. Toch lijkt iets bij vrouwen te kunnen helpen om minder rimpels in het gezicht te krijgen.

Vooral vrouwen vinden het vaak lastig als de rimpeltjes ontstaan, dit terwijl het juist als charmant en mooi gezien kan worden door anderen.

Kies voor de juiste voeding

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen ervoor kunnen zorgen dat zich minder rimpeltjes in het gezicht ontwikkelen door zich aan een gezond voedingspatroon te houden met veel groente en fruit, aldus Selma Mekic, die onder 2.753 Rotterdamse 50-plussers een studie uitvoerde van het Erasmus MC. Er werd gekeken naar het verband tussen het voedingspatroon én de rimpels van 1.613 vrouwen en 1.140 mannen uit het ERGO-onderzoek, een langlopend bevolkingsonderzoek van het Erasmus MC waar mensen van 40 jaar en ouder aan meedoen in de Rotterdamse wijk Ommoord. De deelnemers moesten voor dit onderzoek gedetailleerde vragenlijsten invoeren. Zo werd er gekeken naar de consumptie van vitamine en andere voedingsstoffen in de vorm van  fruit, groente, vlees, vis, brood, alcohol en meer, gedurende één maand. Daarnaast werden 3D-foto’s van het gelaat gemaakt met een programma dat het percentage rimpels kan vaststellen.

Alcohol of liever niet?

Te zien was dat wanneer vrouwen met name kozen voor groente, fruit en vis, en in mindere mate voor suikers, verzadigde vetten, vlees en alcohol, het percentage rimpels significant lager lag. Ook was te zien dat wanneer voor een mediterraan dieet gekozen was in combinatie met dagelijks een glas wijn dit niet gepaard ging met significant minder rimpels. Het blijkt dus dat alcohol het effect van gezonde voeding teniet doet als we kijken naar rimpelvorming.

En de rimpels bij mannen?

Mannen hebben het nog wat moeilijker. Het blijkt namelijk dat de mannenhuid zich niet laat beïnvloeden door gezonde voeding. Waarom dit is, is nog niet helemaal bekend. Wel blijkt uit eerder onderzoek al bekend te zijn geworden dat de rimpelvorming bij mannen door andere factoren ontstaat dan bij vrouwen. Desalniettemin is het voor zowel mannen én vrouwen belangrijk om gezond en gevarieerd te eten voor een gezond lichaam en een gezonde geest.

Bron: Nieuws voor diëtisten
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie