Eerste stappen gezet om loonkloof te dichten in groente-en fruitsector

The Optimist 18 mei 2020 Samenleving

Eosta maakte als eerste MKB-bedrijf in de groente- en fruitsector ter wereld een Leefbaar Loonanalyse voor een toeleverancier. De distributeur van biologische groente en fruit nam hierbij de loonkloof tot een leefbaar loon voor de werknemers van mangoleverancier Fruiteq in Burkina Faso onder de loep. Uit de analyse blijkt dat de mango-meerprijs die we zouden moeten betalen lager is dan je wellicht denkt.

Met een meerprijs van 10 cent per kilo mango’s zouden de werknemers van de mangoleverancier voeding, onderdak, kleding, onderwijs, gezondheidszorg en een reserve voor onvoorziene omstandigheden kunnen betalen voor het hele gezin. Volkert Engelsman, CEO van Eosta, legt uit waarom er in de praktijk niet standaard wordt gewerkt met leefbare lonen: ‘Bedrijven die meer loon betalen dan de markt, concurreren zichzelf weg in ons huidig economisch bestel. De economie is zo ingericht, dat juist het externaliseren van kosten beloond wordt, terwijl sociale en economische duurzaamheid wordt afgestraft in de boekhouding en dus ook door de financiële markt.’

Leefbare Lonen

Engelsman werkt met Eosta sinds 2017 aan een eerlijke prijs voor voeding. ‘Eerlijkheid, ecologie, gezondheid en zorgzaamheid zijn die vier basisprincipes van de biologische landbouw. We willen via onze handel een positieve impact hebben op de gezondheid en levenskwaliteit van mensen, zowel hier als daar. Door de kloof tot “Living Wages” inzichtelijk te maken, bieden we klanten en consumenten een bewuste keuze.’

Living Wage-inclusive mango’s kopen

Mango’s zijn het eerste product waarvoor Eosta de Leefbaar Loon-kloof in kaart bracht. Sinds 14 mei kunnen hun klanten Living Wage-inclusieve mango’s kopen voor een premie van 10 cent per kilo. De ingezamelde premie wordt ingezet bij Fruiteq voor structurele loonsverhoging voor arbeiders. Na de mango’s zijn de ananassen aan de beurt.

Bron: Eosta
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Eerste stappen gezet om loonkloof te dichten in groente-en fruitsector”

  1. Dit is mooi zeg! Ik zou zeggen: ga voor die 10 cent extra! Ik ben ook benieuwd hoe dit is voor andere voedingsmiddelen. Zowel voor producenten in het buitenland, als in Nederland.

  2. Ik hoop dat het extra geld daadwerkelijk ten goede komt aan de werknemers en dat het niet bij het Burkanese management blijft hangen, wat tot op heden zo vaak is gebeurd in Afrika. Wie controleert dat het geld echt bij de werknemers komt?

  3. Ik ben het met Anouk eens. Als dit het verschil is, moet dat gauw breed bekend gemaakt worden, zodat we met z’n allen kunnen instemmen met deze sociale prijsverhoging.

Geef een reactie