Eerste stap naar een circulaire cultuursector

The Optimist 7 dec 2018 Samenleving

De cultuursector produceert jaarlijks achtduizend ton afval. Hiervan verdwijnt 60 procent ongescheiden in de verbrandingsoven. Op het gebied van circulariteit valt voor de sector dus nog veel te behalen. Dit geldt ook op het gebied van bewustwording. Theaters, poppodia en musea trekken gezamenlijk namelijk 50 miljoen bezoekers per jaar, dit is een gigantische kans om gedrag te beïnvloeden en bewustwording te creëren.

De deelnemende cultuurinstellingen zijn Almere Flevoland, Luxor Theater Rotterdam, Museon, Paradiso, Tivoli/Vredenburg, het Zuiderzeemuseum en het Van Abbemuseum. Zij zijn de koplopers in de expeditie en vormen daarmee het voorbeeld voor hun collega’s. Donderdag 29 november deelden zij de eerste resultaten tijdens de ‘Roadmap to Zero Waste’ in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

Niet alleen maatschappelijk, maar ook financieel kan winst worden geboekt. Gemiddeld kan een theater ruim 3.000 euro per jaar besparen op afvalverwerking. Voor een museum is dit bedrag zelfs 6.600 euro per jaar. Koplopers uit de sector namen dankzij de Zero Waste Expeditie Cultuur de eerste stap naar een circulaire cultuursector. Acht maanden later zijn de eerste resultaten gepresenteerd. De expeditie is een zoektocht naar een stappenplan tot circulariteit binnen de cultuursector.

Resultaat

Een groot deel van het restafval wordt gevormd door de materiaalsoorten swill (GFE), folies en papier. De deelnemers deden de afgelopen tijd een interne sorteerproef van hun afvalstroom om zichtbaar te maken wat hiervan de samenstelling is. De expeditie gaf veel nieuwe inzichten. Richtlijnen moeten ervoor zorgen om afvalstromen apart te scheiden. Papieren koffiebekers en toilethanddoekjes worden bijvoorbeeld apart aangeboden. Naast afvalscheiding en recycling wordt ook ingezet op afvalvermindering. ‘Bij het Luxor Theater willen we vooral ook in gaan zetten op afvalpreventie. We onderzoeken wat dat betekent voor de gezelschappen en evenementorganisatoren die bij ons te gast zijn’, zo vertelt koploper Luxor Theater Rotterdam.

Daarnaast hebben een aantal deelnemers de eerste stappen gezet op inzameling van PET en schone folies. Afvalpreventie moet tot stand komen door andere inkoop. ‘Ik ben enorm trots dat we met de koplopers zoveel stappen hebben kunnen zetten dit jaar. Dit toont aan waartoe samenwerken in de sector kan leiden. Nu volgt hopelijk de rest van de sector’, aldus Remco Wagemakers van Duurzaamheid in Podia en Musea (DPM), organisator van de expeditie.

Expeditie Tool

Naast veranderingen binnen de deelnemende instellingen heeft de expeditie geleid tot de lancering van de Zero Waste Expeditie Tool. De tool is ontwikkeld op basis van de individuele trajecten van de koplopers en helpt andere cultuurinstellingen om zelfstandig aan de slag te gaan met afvalpreventie en -scheiding.

Via www.zerowasteexpeditie.nl kan kosteloos worden deelgenomen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Eerste stap naar een circulaire cultuursector”

  1. Wat een mooi bericht !
    In tijden van vervuiling,
    het kan én het wordt realiteit
    bedankt redactie,
    fijn weekend

Geef een reactie