Eerste gezinsauto op zonne-energie komt uit Nederland

The Optimist 30 jun 2017 Natuur & Milieu

Oud-studenten van de TU Eindhoven richtten het nieuwe automerk Lightyear op en kondigden gisteren de komst aan van hun eerste model: de One. Dit moet de eerste gezinsauto ter wereld worden die rijdt op zonne-energie. Nu te reserveren!

Meedoen aan de bekende World Solar Challenge is één ding, een echte auto produceren die zich volledig oplaadt via de zon is een compleet andere uitdaging. De futuristisch ogende zonnepaneelauto’s waarmee Nederlandse studenten vaak langeafstandsritten wisten te winnen, staan aan de basis van deze ambitie. Dit wordt nu concreet omgezet in een bedrijf. Ze presenteerden gisteren hun plannen voor lancering van de Lightyear One, die in 2019 zou moeten rondrijden op onze straten.

De auto’s die werden gebruikt voor de World Solar Challenge zijn ultra-laag, licht en krap bemeten qua interieur. De One oogt als een moderne, gewone gezinsauto, met een dak dat vol lijkt te liggen met zonnepanelen. Elektrische aandrijving van deze auto vindt plaats via alle vier de wielen. In Nederland kan met kracht van de zon jaarlijks 10.000 km worden afgelegd. Op zonniger plekken in de wereld, zoals Hawaii, is dit aantal naar schatting 20.000 km.

Mocht u twijfelen: behalve bijladen via zonlicht is het ook mogelijk om dit via een laadstekker te doen. Het prijskaartje is wel stevig: voor € 119.000 exclusief belasting kunt u de uwe alvast reserveren.

Bron: Lightyear
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.