SaturDaily: eerste geneesmiddel om tanden terug te groeien heeft doorbraak

The Optimist 4 nov 2023 Gezondheid

Het geneesmiddel dat mogelijk tanden terug kan groeien zal in 2024 getest worden op gezonde volwassenen. In juni dit jaar ging het al over het eerste bewijs van een geneesmiddel dat in staat was om volwassen tanden opnieuw te laten groeien bij muizen. Dit was in navolging van een ontdekking door de Japanse tandheelkundige wetenschapper Takahashi jaren geleden.

Na het succes bij de muizen gaat een farmaceutisch bedrijf genaamd Toregem Biopharma – gefinancierd door de Universiteit van Kyoto waar Takahashi is gevestigd – verder met klinische proeven bij gezonde volwassenen.

De geplande startdatum is juli van volgend jaar. De geneesmiddelen zijn op antilichamen gebaseerd. Ze focussen zich op het eiwit dat de groei van nieuwe tanden uit onze tandknoppen onderdrukt. De proeven volgend jaar zomer zullen uitwijzen of dit succesvol is bij volwassenen. Als dat het geval is, zal de volgende proef kinderen met anodontie omvatten. Dat is een aandoening waarbij ze worden geboren zonder sommige van hun tanden.

In 2018 toonde Takahashi aan dat fretten – die net als mensen tandknoppen, melktanden en blijvende tanden hebben – in staat waren om hun tanden opnieuw te laten groeien wanneer ze het geneesmiddel kregen.

‘Het idee om nieuwe tanden te laten groeien is de droom van elke tandarts. Ik werk hieraan sinds ik een postdoctorale student was. Ik was ervan overtuigd dat ik het zou kunnen laten gebeuren’, zei de heer Takahashi.

Anodontie is een aangeboren aandoening die voorkomt bij ongeveer 1 procent van de bevolking en de ontwikkeling van tanden belemmert. Ongeveer 10 procent van die patiënten heeft oligodontie, waarbij ze 6 of meer natuurlijke tanden missen. Rond 2005 verscheen er literatuur die bepaalde genen bij muizen identificeerde die – wanneer ze werden verwijderd – leidden tot de groei van minder of juist meer tanden.

Bij het onderzoeken van dit laatste ontdekte Takahashi dat dit gen met zijn eigen eiwit, genaamd USAG-1, synthetiseerde. Hij besloot dit met een neutraliserend antilichaam tegen te gaan. Zodra hij dit deed begonnen de tanden van de muis te groeien.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie