Eenzaamheid bij weduwen tegengaan met vrijwilligerswerk

The Optimist 8 aug 2017 Samenleving

Eenzaamheid is een serieus probleem onder ouderen. Door eenzaamheid kunnen zowel psychische als fysieke klachten ontstaan. Een goed huwelijk, vriendschappen en een sociaal netwerk zorgen er weer voor dat deze eenzaamheid op afstand wordt gehouden. Onderzoekers vroegen zich af of eenzaamheid minder wordt wanneer mensen meer betrokken worden in de maatschappij door middel van vrijwilligerswerk.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 5.882 getrouwde mannen en vrouwen van 51 jaar en ouder. In de periode van het onderzoek, van 2006 tot 2014, verloren 667 mensen hun partner. Zoals verwacht ervoeren deze 667 meer gevoelens van eenzaamheid dan de mensen die getrouwd waren.

Het mooie uit dit onderzoek was dat de mannen en vrouwen, die onlangs hun partner hadden verloren en vrijwilligerswerk deden voor minimaal twee uur per week, minder gevoelens van eenzaamheid ontwikkelden vergeleken met de mensen die getrouwd waren. Dit terwijl ook de groep die getrouwd was evenveel tijd besteedde aan vrijwilligerswerk.

Waar dit positieve effect op weduwen vandaan komt is nog niet helemaal bekend. Onderzoekers denken dat het komt omdat men de hersenen intensiever moet gebruiken en men lichamelijk bezig is. Daarnaast komt er ook vaak contact met anderen kijken bij vrijwilligerswerk.

Wel is het belangrijk dat het vrijwilligerswerk regelmatig gedaan wordt en dus niet één keer per jaar. Om er echt profijt van te hebben wordt dan ook aangeraden wekelijks vrijwilligerswerk te doen. Het geeft de mensen meer zelfvertrouwen en het gevoel dat ze bij een gemeenschap horen.

Bron: Reuters Health
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.