Een warme overdracht van ziekenhuis naar kraamzorg

The Optimist 7 sep 2017 Gezondheid

Sinds 1 juli heeft ziekenhuis Tjongerschans als eerste in Friesland het project ‘warme overdracht’. Het project is een initiatief van Middenin geboortezorg, het verloskundig samenwerkingsverband van Heerenveen en omstreken en is uniek in Friesland. Dit ‘warme overdracht’ project was eerder al een succes in andere ziekenhuizen.

Bij een warme overdracht komt de kraamverzorgende naar het ziekenhuis. Daar wordt, samen met de pas bevallen moeder en het kindje en eventueel haar partner en de verpleegkundige van Tjongerschans, aan bed een overdracht gegeven aan de kraamverzorgende. Zij bespreken bijvoorbeeld het verloop van de bevalling, de huidige gezondheid van moeder en kind en alle andere zaken die van belang zijn. De kraamverzorgster neemt daarna de zorg over en gaat met de familie mee naar huis.

Dat is dus heel anders dan de oude, papieren of telefonische overdracht. Doordat verpleging en kraamverzorgenden elkaar in het echt en in bijzijn van de moeder spreken, ontstaan er veel minder communicatieproblemen. Door de warme overdracht wordt continuïteit en kwaliteit van de zorg geborgd.

Dankzij de warme overdracht zijn de ouders actief betrokken bij de overdracht en kunnen indien nodig aanvullingen geven. Ook eventuele onduidelijkheden of vragen worden op deze manier ondervangen. De warme overdracht zorgt ook voor een intensievere samenwerking in de geboortezorgketen, waarbij de moeder centraal staat.

Tjongerschans en andere Nederlandse ziekenhuizen zijn continue bezig met het verbeteren van de kwaliteit van zorg. De overdracht van zorg is een belangrijk, maar tevens kwetsbaar moment binnen de geboortezorg. Een juiste en complete overdracht is daarom extra cruciaal om de continuïteit voor het kraamgezin zo goed mogelijk te borgen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.