Een selfie maken om alvleesklierkanker op te sporen

The Optimist 4 sep 2017 Gezondheid

Bijna iedereen kent de term selfie wel. Een gefotografeerd zelfportret, dat vaak gemaakt wordt met een smartphone of webcam. Op deze manier kan je leuke foto’s delen met anderen. Maar nu hebben ze iets ontwikkeld, waardoor een selfie wel heel waardevol wordt.

Een selfie maken om er achter te komen of je gezond bent of niet. Wie had ooit gedacht dat dit zou kunnen. Inmiddels is het dus zo ver en is er een nieuwe app ontwikkelt waardoor mensen zelf kunnen controleren of zij mogelijke tekenen van alvleesklier vertonen.

De Biliscreen-app

Alvleesklierkanker is namelijk een ziekte die lastig op te sporen is. Een diagnose wordt vaak pas gesteld als het eigenlijk al te laat is en de kanker al is uitgezaaid. Een kenmerk van alvleesklierkanker is het hebben van een gele verkleuring van de ogen. De app die ontwikkeld is controleert de kleur van de ogen.

De app, genaamd de Biliscreen-app, controleert of het oogwit van de persoon die een selfie maakt deze verkleuring heeft. Deze verkleuring kan ontstaan omdat het bilirubine gehalte in het bloed verhoogd wordt wanneer de alvleesklierkanker tot galstuwing leidt door verstopping van de galgang.

Het enige wat je voor dit onderzoek nodig hebt is een smartphone, de app en een speciaal papieren brilletje met gekleurde vlakken of een doosje waar je je smartphone instopt die je voor je ogen houdt om de lichtinval op de ogen te controleren.

Even betrouwbaar als een bloedtest

Het klinkt natuurlijk best raar, om op deze manier er achter te komen of iemand alvleesklierkanker heeft of niet. Maar na onderzoek blijkt de app toch best betrouwbaar te zijn. Uit tests met de app is namelijk gebleken dat bijna 90 procent van de zorgwekkende gevallen werd geïdentificeerd. Dit percentage maakt de app even betrouwbaar als de huidige bloedtest die worden gedaan om erachter te komen of iemand alvleesklierkanker heeft.

Bron: Bright
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.