SaturDaily: een revolutie in het medisch gebruik van psychedelica?

The Optimist 30 sep 2023 Gezondheid

Onderzoek naar hersenletsel wijst op het potentieel van psychedelische drugs om hersenschade na letsel te beperken. Het zou misschien zelfs de geboorte van nieuwe neuronen stimuleren om beschadigde exemplaren te vervangen. Hierdoor zouden de hersenen de mogelijkheid krijgen om langer (opnieuw) vaardigheden/functies te verwerven.

Een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature, ontdekte dat laboratoriumdieren die psychedelica gebruikten als volwassenen vaardigheden leerden die eerder alleen aangeleerd konden worden in de kindertijd.

Dit is eerder aangetoond in psychedelische studies toen Johns Hopkins ontdekte dat MDMA, ook wel bekend als ‘ecstasy’, “kritische vensters” van hersenontwikkeling heropende. Dit betekent dat er een mogelijkheid ontstaat om na hersenschade, bepaalde dingen weer aan te leren.

Veel hiervan is al jaren bekend, maar nu staat de deur niet langer op een kier. Het herstellen van kritische hersenactiviteiten kan ook mogelijk worden gemaakt door andere stoffen, zoals psilocybine, het psychoactieve ingrediënt in psychedelische paddenstoelen en LSD. Wetenschappers hebben ook ontdekt dat de periode na hersenschade, waarin je in korte tijd bepaalde dingen weer opnieuw kunt leren, verlengd kan worden door psychedelica.

Het idee is dat psychedelische therapie de korte tijd, om na hersenschade weer te herstellen, lang genoeg kan rekken om veel meer functies te herstellen dan nu het geval is.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie