Trakteer jezelf op een portie natuur

The Optimist 14 jun 2021 Gezondheid

De natuur heeft een positieve invloed op zowel je hersenen als je gezondheid. Mensen met meer groen in hun omgeving leven langer en hebben minder last van depressieve klachten. Niet gek als je bedenkt dat zelfs een kort bezoekje aan het bos je stemming, stressniveau, creativiteit, aandacht en geheugen verbetert. Hoe komt dit?

Prikkels

Wanneer je door de stad loopt, merk je waarschijnlijk dat jouw aandacht telkens wegglijdt. De stad brengt een overmaat aan prikkels met zich mee: de sirene van een politieauto, het stoplicht dat van rood naar groen springt, de fietser die je bijna aanrijdt. Onvrijwillig word je telkens afgeleid.

Modus

Zodra je vanuit de stad de rust van de natuur opzoekt, gaan je hersenen in een andere modus. Tijdens een wandeling door het park kun je als het ware even opladen. De externe prikkels verdwijnen: er is meer stilte en minder drukte. Hierdoor is er meer ruimte voor gerichte aandacht. Dat zorgt ervoor dat je zowel beter kunt leren als reflecteren, wat weer een positieve invloed heeft op het omgaan met sociale stress.

Gevoelig

Interessant is dat juist mensen die opgroeien in een verstedelijkte omgeving het gevoeligst zijn voor zowel omgevingsprikkels als stress. Wanneer zij aan kritiek worden blootgesteld, tonen delen van hun hersenen verhoogde activiteit. Deze delen staan in verband met angstreacties en het verwerken van emoties. Daarbij hebben mensen die opgroeien in een groenrijke omgeving een betere cognitieve ontwikkeling, met name op het gebied van aandacht.

Bewust

Ondanks hun gevoeligheid voor externe prikkels en stress, zijn stedelingen minder geneigd om de natuur op te zoeken. Mensen die de gewoonte hebben om zich door omgevingsimpulsen te laten leiden, voelen zich aangetrokken tot een prikkelrijke omgeving. Wellicht is met deze informatie in het achterhoofd een wekelijks uitje naar het park, strand of bos toch wel een aantrekkelijk idee. Trakteer jezelf bewust op een portie natuur. Het is beter voor je dan je misschien denkt.

Bron: Into Green
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie