The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Logeren in de voormalige Amsterdam Bijlmerbajes of kunst bewonderen. Het kan allemaal in de voormalige Bijlmerbajes. Maar er staat weer wat nieuws op de planning voor deze gevangenis. Er komt namelijk een nieuwe stadswijk: het Bajes Kwartier.
Eerder dit jaar schreven wij al over de Amsterdamse gevangenis die tijdelijk tot hotel was omgetoverd, The Movement Hotel. Een hotel dat grotendeels gerund wordt door vluchtelingen met een verblijfsstatus, die op deze manier in het arbeidsproces te komen. Maar naast logeren in het hotel is het ook mogelijk om kunst te bewonderen. De locatie, die tot vorig jaar nog een gevangenis was, wordt dus volop benut.
En ook nu is een team druk bezig met het ontwikkelen van een nieuw plan voor de Amsterdam Bijlmerbajes. Het terrein is namelijk gekocht door AM, onderdeel van Koninklijke BAM groep. Met diverse bedrijven willen zij nu een nieuwe, autoluwe stadswijk van de voormalige gevangenis realiseren: het Bajes Kwartier.
Het plan voor het Bajes Kwartier is om zo’n 1.350 woningen te bouwen, zowel koop als huur. Zo zal ongeveer dertig procent van deze woningen sociale huur worden, maar ook zullen de koophuizen variëren van betaalbare starterswoningen tot exclusieve huizen en zorgwoningen.
Om het plan te realiseren zullen vijf gevangenistorens gesloopt worden. Ook zal één toren getransformeerd worden tot groene toren. Hier komt een verticaal park en stadslandbouw. Het hoofdgebouw van de gevangenis wordt een plek voor kunstenaars van internationale allure. Naast woningen en een ruimte voor kunst zal er ook plek zijn voor diverse horecagelegenheden, een gezondheidscentrum en mogelijk ook een school voor voortgezet onderwijs.
Al met al staat er dus een mooi plan op de planning, een plan waar veel groen en waterpartijen te vinden zullen zijn. Dit groen is ook terug te vinden in de gebouwen, die volledig energieneutraal worden. Naast dat de woningen goed geïsoleerd worden, worden er namelijk zonnepanelen geplaatst die de benodigde energie leveren. Daarnaast komen er ingebouwde windturbines , die weer windenergie leveren. Tevens zal 98 procent van het materiaal dat nodig is voor de bouw uit de gevangenis herbruikt worden, zo komen de tralies bijvoorbeeld terug als balkonhekje.
Maar er is nog verder gedacht. Hoe ga je bijvoorbeeld op een duurzame manier om met afval? Organisch afval zal worden omgezet in elektriciteit en warmtepompen zullen in de winter warmte geven. Wasmachines en afwasapparaten worden op temperatuur gebracht met het duurzaam verwarmde water. Een mooi en groen plan waar wij erg benieuwd naar zijn.
Bron: RijksvastgoedbedrijfSchrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties