Een fijne buurt begint op BuurtBankjesDag

The Optimist 4 mei 2023 Samenleving

Stichting De Buurt nodigt iedereen uit om op zondag 21 mei 2023 een bankje voor de deur te zetten en iets te organiseren voor zijn of haar buurt. Met als doel de onderlinge band tussen buren te versterken.

BuurtBankjes is een netwerk van particuliere gevelbankjes die door de alle buurtbewoners gebruikt
mogen worden. De bankjes zijn een uitnodiging om het gesprek met elkaar aan te gaan en eens wat vaker
naar elkaar om te kijken. Het streven van Stichting De Buurt is om met de bankjes zoveel mogelijk ontmoetingsplekken door het hele land te creëren. Zo wordt de sociale samenhang in de buurt versterkt, worden verschillende soorten mensen met elkaar verbonden en wordt de straat weer een aangename plek om te vertoeven.

Ontmoet jouw buren

Door ontmoetingen te stimuleren poogt BuurtBankjes iets te doen aan de groeiende polarisatie. Dat is hard nodig, zo blijkt ook uit de aanmeldingen: die stromen inmiddels binnen. In zijn boek De verdeelde Nederlanden concludeert Hoogleraar Sjoerd Beugelsdijk dit ook: ‘Onze leefwerelden groeien uit elkaar. Nederlanders herkennen zich steeds minder in elkaar. De perfecte storm voor het oplaaien van polarisatie. Om deze verdeeldheid tegen te gaan moeten we ons best doen zoveel mogelijk verschillende soorten mensen te ontmoeten’, Aldus Beugelsdijk.

BuurtBankjesDag 21 mei 2023

BuurtBankjes geeft mensen een vrolijk duwtje in de rug om die ‘ander’ te ontmoeten en organiseert daarom op zondag 21 mei de BuurtBankjesDag. Heel Nederland wordt opgeroepen om deze dag ramen en deuren te openen, een bankje buiten te zetten en buren uit te nodigen. Uiteindelijk doel is dat deze bankjes het hele jaar door dé ontmoetingsplek voor buren wordt, als een soort buurthuis in de openlucht.

‘Het BuurtBankje voor mijn huis wordt nu al een jaar gebruikt door mijn buurman, scholieren en ja, ook daklozen die wachten tot de opvang tegenover mijn huis open gaat. Elke keer als ik langsloop maak ik een praatje en dat verrijkt mijn leven op manieren die ik mij eerder niet had kunnen voorstellen’, aldus Maarten Hupkes, directeur van Stichting De Buurt (organisator).

‘Het moment dat mij het meest is bijgebleven is het moment dat een buur zei: Ik moet mijn oordeel over jou veranderen en mezelf eraan herinneren eerst met iemand kennis maken voor ik oordeel’, aldus een BankjesHost uit Raalte.

Zo doe je mee!

Meedoen is simpel én gratis. Via BuurtBankjes.nl kun je een bankje openen. Verzin een leuke activiteit, nodig je
buren uit, zet je bankje klaar en de gezelligheid kan beginnen.

Hoogleraar Sjoerd Beugelsdijk: ‘De hamvraag is: hoe verhogen we de kans dat je mensen tegenkomt die niet op je lijken? Het initiatief van de BuurtBankjes draagt hier perfect aan bij. Het stimuleert ontmoetingen en daarmee gesprekken tussen verschillende soorten mensen. Het geeft tijd en gelegenheid om weer naar elkaar te luisteren. Wie weet kom je erachter dat je meer met elkaar gemeen hebt dan je van tevoren dacht.’

Op de hoogte blijven van activiteiten rondom de BuurtBankjes? Volg het initiatief op Instagram.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie