Een echt mobiel lab

The Optimist 17 feb 2020 Gezondheid

Als we het hebben over een lab denk je waarschijnlijk aan mannen in witte jassen en een gigantische ruimte met allerlei apparaten en geluiden, maar de universiteit van Cincinnati komt nu met iets nieuws: een lab dat in je zak past.

Al jaren zoeken wetenschappers naar een manier om met de telefoon ziektes te diagnosticeren en dat lijkt een groep Amerikaanse wetenschappers nu te zijn gelukt. Een druppel bloed of speeksel op een zelfontworpen, en revolutionaire, plastic lab-chip is al genoeg. De chip haalt een monster door microscopische kanaaltjes. Hierin zitten ziekte ontdekkende antilichamen en sensoren. Vervolgens steek je deze chip in het op je telefoon aangesloten lab, dat kleiner is dan een vuist. Op deze manier worden de resultaten automatisch doorgestuurd naar een dokter.

Met het lab kunnen onder andere malaria, HIV en (misschien wel op het moment het belangrijkst) het coronavirus worden ontdekt. Ook is het volgens de wetenschappers mogelijk om met het lab mentale ziektes op te sporen. Dit door hormonen en andere biomarkers in de gaten te houden die in verbinding staan met depressie en angststoornissen. De bedoeling is dat iedereen het apparaat kan gaan gebruiken. De techniek is dan ook goedkoop en niet moeilijk in het gebruik, volgens de wetenschappers.

Wanneer het apparaat ook echt in de verkoop gaat is nog niet bekend.

Bron: UC News
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie