Een duurzame keuken, waar kun je aan denken?

The Optimist 25 apr 2023 Natuur & Milieu

Een duurzame keuken, klinkt leuk, maar wat houdt dit eigenlijk precies in? Waar kun je rekening mee houden wanneer je gaat verbouwen of een nieuwe keuken koopt? Wij geven je tips over hoe je je keuzes zo energiezuinig en milieuvriendelijk mogelijk maakt.

Een efficiënte inrichting

Wanneer je je oriënteert op keukens dan kom je ontzettend veel mogelijkheden tegen. Ten eerste de uitstraling; ga je voor strak industrieel of kies je liever voor een gezellige of juist stoere natuurlijke look? De mogelijkheden zijn eindeloos net als keuzes in de opstelling. Ga daarom van tevoren op zoek naar keuken inspiratie om te zien wat het beste past bij jou en je huishouden. Laat je informeren over hoe je de keuken zo efficiënt mogelijk kunt inrichten. Het gaat hierbij niet alleen om wat mooi maar vooral ook praktisch is. Hoe langer je plezier hebt van je keuken des te duurzamer.

Afvalscheiding

Denk bij de inrichting ook na over afvalscheiding. Wanneer je dit goed doet, kom je al snel uit op vier of vijf bakken; restafval, papier, plastic, glas, gft en compost. Maar misschien wil jij ook wel je koffieprut apart scheiden voor de plantjes. En kies je dan voor scheidingsbakken die netjes in de zijn kasten verwerkt of voor losse exemplaren die perfect bij je interieur passen?

Gasloos koken

Gasloos koken is dé toekomst. Kook jij nog op gas dan is dit het moment om over te stappen op een inductiekookplaat. Een bijkomend voordeel met de huidige hoge gasprijzen is dat het ook nog eens zorgt voor een aanzienlijke besparing op je energierekening! Belangrijk te weten is dat mogelijk de meterkast hiervoor aangepast moet worden. Laat je dus goed informeren door een professional voordat je overgaat op inductie. Daarnaast kun je je ‘gas pannen’ niet zomaar gebruiken voor een inductiekookplaat. Je hebt hiervoor speciale pannen nodig.

Milieuvriendelijke materialen

Een duurzame keuken valt of staat door de materialen die worden gebruikt. Ga je je keuken verbouwen of koop je een nieuwe keuken, houd hier dan gelijk rekening mee. Dit betekent enerzijds dat je kiest voor kwalitatieve materialen die lang mee gaan en anderzijds die zo’n min mogelijke impact op het milieu hebben. Ga voor materialen die niet van ver hoeven te komen en liefst zo lokaal mogelijk geproduceerd zijn. Bij bamboe of hout let je op een FSC of PEFC keurmerk, zo weet je zeker dat deze van duurzame kap komen. Je kunt nog beter kiezen voor gebruikt hout. Daarnaast zijn hennep en kurk voorbeelden van duurzame natuurlijke materialen. Kurk kan bijvoorbeeld goed tegen vocht, is brandwerend, geluiddempend en bovendien geen aantrekkelijke maaltijd voor muizen. Ideaal voor de keuken dus!

Ook natuursteen is materiaal dat lang meegaat omdat het goed tegen een stootje kan. Daardoor is het ook perfect geschikt voor hergebruik. Let wel op want soms komt natuursteen uit landen komt waar ze het niet zo nauw nemen met mensenrechten en milieu. Wanneer je keuken- of tegelleverancier is aangesloten bij Initiatief TruStone, dan kun je makkelijk achter de herkomst van je natuursteen komen om zo een bewuste keuze te maken.

Metaal is het minst milieuvriendelijke materiaal vanwege het vervuilende productieproces. Metaal heeft wel als voordeel dat het lang mee gaat en gerecycled kan worden. Metaal van bedrijven die hier gebruik van maken, kun je herkennen aan het MRF keurmerk (Metaal Recycling Federatie).

Groene apparaten

Bij groene apparaten hebben we het natuurlijk niet over de kleur maar over de duurzaamheid. Met energiezuinige apparatuur doe je het milieu én je portemonnee een plezier door de besparing op de energierekening. Kies daarom voor keukenapparatuur met een donkergroen energielabel. De labels gaan van heel duurzaam (A+++) tot helemaal niet duurzaam (G).

Bij vaatwassers is het label naast het energieverbruik ook afhankelijk van het waterverbruik. Voor koelkasten kun je daarbij letten op de aanwezigheid van zogenoemde klimaatzones en een no-frost vriesgedeelte. Denk ook aan een waterbesparende kraan of een volumestroombegrenzer om zo min mogelijk water te verspillen.

Tenslotte; je keuken wordt pas echt groen wanneer je er ook op een duurzame manier gebruik van maakt. Kies voor een energieleverancier met 100% groene energie. Zet de vaatwasser op de ecostand en gebruik deze alleen wanneer die helemaal vol is. Ook de kleine dingen maken op termijn verschil, zoals het koken in een kleinere pan op lagere temperatuur. Je maakt je duurzame keuken helemaal af door te kiezen voor kwalitatief en milieuvriendelijk kookgerei met zoveel mogelijk biologisch en lokaal geproduceerde plantaardige voeding.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie