Een beetje vergeetachtigheid is juist gezond!

The Optimist 26 jun 2017 Gezondheid

Kent u mensen die altijd opscheppen over hun geweldige geheugen? Misschien zouden ze dat beter niet moeten doen, want een perfect geheugen wordt zwaar overschat.

Volgens onderzoek dat is gepubliceerd in het vaktijdschrift Neuron is het vergeten van dingen niet alleen de normaalste zaak van de wereld, maar tevens iets wat ons slimmer maakt. In hun onderzoeksrapport stellen onderzoekers Paul Frankland en Blake Richards van de Universiteit van Toronto dat het doel van het geheugen niet bestaat uit het voortdurend nauwkeurig doorgeven van informatie. Integendeel, ze zeggen dat het doel is om te komen tot optimalisatie van intelligente besluitvorming door vast te houden wat belangrijk is en los te laten van alles wat dat niet is.

‘Het is belangrijk dat de hersenen irrelevante details vergeten en in plaats daarvan zich richten op de dingen die bijdragen tot het maken van beslissingen in de echte wereld,’ zegt Richards, een onderzoeker binnen het programma ‘Learning in Machines and Brains.’

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie na het bekijken van jarenlange gegevens over geheugen, geheugenverlies en hersenactiviteit bij zowel mensen als dieren. Een van Frankland’s eigen studies bij muizen heeft bijvoorbeeld aangetoond dat zodra er in de hippocampus (een gebied in de hersenen dat verband houdt met het leren van nieuwe dingen) nieuwe hersencellen worden gevormd, deze nieuwe verbindingen oude herinneringen overschrijven het moeilijker wordt om er toegang toe te krijgen.

Bron: Health
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.