Een beetje gevaar doet kinderen geen kwaad

The Optimist 2 jun 2022 Gezondheid

Kinderen die door hun ouders vrij worden gelaten om op een avontuurlijke manier buiten te spelen, blijken mentaal gezonder te zijn. Onderzoek toont aan dat een beetje risico bij het spelen kinderen een gevoel van onafhankelijkheid geeft.

De universiteit van Essex onderzocht bij zo’n vierhonderd ouders hoe spelen kan helpen bij mentale problemen. De onderzoekers kwamen erachter dat kinderen die avontuurlijk speelden, minder last hadden van ongerustheid, angsten en fobieën. Tijdens corona is de mentale gezondheid over het algemeen slechter geworden, maar bij kinderen die speelden was dit effect minder sterk. Ook hebben zij een beter humeur, en stelt het onderzoek dat de mentale gezondheid op de lange termijn verbetert door het spelen.

Avontuurlijk spelen

Met avontuurlijk spelen wordt bedoeld: activiteiten waarbij kinderen een gevoel ervaren van spanning, sensatie en soms een gevoel van angst. Hierbij is het belangrijk dat kinderen risico’s kunnen nemen. Juist als kinderen vroeg met gevaren als hoogtes of water in aanraking komen, zijn ze op latere leeftijd beter in staat om met angst om te gaan.

Groene speelplekken

Spelen is sowieso een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. Onderzoeker Helen Dodd benadrukt dat het belangrijk is om hiermee ook in beleid rekening te houden. ‘We moeten investeren in natuurlijke omgevingen en goed ontworpen speelplekken om de mentale gezondheid van onze kinderen te ondersteunen.’ In het onderzoek wordt hierover gezegd: ‘Beleidsmakers moeten er rekening mee houden dat ieder kind, in het bijzonder kinderen uit lage inkomens, gratis toegang heeft tot speelplekken dicht bij huis.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat kinderen helemaal alleen gelaten worden en dat ze daadwerkelijk in gevaar kunnen komen. Hieronder een aantal voorbeelden van dingen die veilig, leuk en goed voor ze zijn:

● Een fakkeltocht in het donker
● Alleen of samen met vriendjes/vriendinnetjes de bossen ontdekken
● Kamperen
● In een rivier of meer zwemmen
● Sporten als rollerskaten, mountainbiken of skateboarden
● Bomen beklimmen

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie