The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Het is herfst en dat betekent dat de paddenstoelen weer uit de grond omhoog schieten. Het eekhoorntjesbrood is er daar één van. Deze eetbare paddenstoel is een cultureel en culinair icoon in de Italiaanse keuken (daar bekent als Porcino). Maar ze zijn ook krachtige antioxidanten en kunnen beschermen tegen allerlei aandoeningen, van de ziekte van Crohn tot zwangerschapsvergiftiging.
Eekhoorntjesbrood wordt waarschijnlijk al duizenden jaren geoogst, maar pas recentelijk is ontdekt dat ze de op één na hoogste hoeveelheid bevatten van een belangrijke voedingsstof onderzocht bij alle paddenstoelen. De voedingsstof wordt ergothioneïne genoemd, kortweg ‘EGT’. Het is een essentieel aminozuur, want het kan niet worden aangemaakt in ons eigen lichaam.
Deze stof moeten we daarom als mens consumeren om voldoende binnen te krijgen. De stof zit in paddenstoelen en blijkt dus in groten getale voor te komen in de eetbare paddenstoel het eekhoorntjesbrood.
Ergothioneïne heeft meerdere voordelen. Zo zou het als antidepressivum kunnen werken. Uit studies blijkt dat depressieve mensen te weinig antioxidanten hebben. Ergothioneïne fungeert als antioxidant en brengt de verhouding weer in balans. Zo zou het antioxidant ook helpen bij het vertragen van ziektes als Alzheimer en Parkinson. Tot slot kan het op peil houden van ergothioneïne ook helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties