Duurzaam parkeren op groen parkeerterrein in de toekomst

The Optimist 31 jul 2017 Natuur & Milieu

De plannen voor een proef met een groen parkeerterrein bij het vliegveld van Lelystad kunnen doorgaan. De provincie Flevoland en de Europese Unie leggen samen meer dan 1,2 miljoen neer voor het realiseren van dit duurzame pilotproject.

Het plan is parkeerterreinen te overkappen met zonnepanelen. Om te beginnen kunnen daarmee de elektrische auto’s die daar geparkeerd staan opgeladen worden, maar dat niet alleen. Ook zal de opgewekte energie gebruikt worden voor de verlichting op en rond het terrein.

Het meest innovatieve aspect van dit project is dat men het overschot aan energie niet verloren wil laten gaan. De energie kan dus opgeslagen worden in de accu’s van de auto’s, zodat de energie op een later moment voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Hiermee wordt het parkeerterrein een soort duurzame energiecentrale.
Om het project nog duurzamer te maken, wil men bij de bouw van het parkeerterrein gebruik maken van duurzame materialen, zoals recyclebaar composiet.

Op dit moment zit het project nog in de testfase. In The Green Village, het innovatieterrein van de TU Delft, wordt een kleinschalig model gebouwd waardoor men verschillende scenario’s kan testen. Uiteindelijk moet dan duidelijk worden of PowerParking, en dan met name op en nabij vliegvelden, ook zonder subsidie rendabel zal zijn

Bron: Lelystad
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.