Minder spullen, meer geluk in 7 stappen

The Optimist 12 mei 2025 Zingeving

De meesten van ons zijn (ongemerkt) bedolven onder de spullen. Van impulsaankopen tot dingen die ‘misschien ooit nog van pas komen’ – onze huizen puilen uit. En terwijl we steeds meer verzamelen, voelen we ons vaak juist gestrester. Duurzaam minimaliseren helpt! En minder spullen betekent niet alleen meer rust in je hoofd, maar ook een kleinere ecologische voetafdruk. Minder productie, minder transport en minder afval. Goed voor jou én de planeet dus.

Maar hoe pak je dat aan? Want alles zomaar de vuilnisbak ingooien is in ieder geval niet duurzaam. Wij helpen je op weg met deze praktische en makkelijke 7 stappen.

1. Weet waarom je begint

Voordat je ook maar iets wegdoet: waarom wil je minder spullen? Wil je rust, overzicht, minder schoonmaaktijd? Of wil je duurzamer leven, bewuster consumeren, minder afhankelijk zijn van spullen? Schrijf het op. Hang het op je koelkast. Je zult deze motivatie nodig hebben als je op een regenachtige zondag twijfelt over dat servies van je oma dat je al jaren niet gebruikt.

2. Ga per ruimte te werk (en begin klein)

Maak niet de klassieke fout om álles tegelijk aan te pakken. Dat eindigt in frustratie en een woonkamer vol chaos. Begin met één lade of één plank in de badkamer. Je kunt ook per thema werken, zoals eerst alle kleding, dan boeken, knutselspullen, etc. Spullen wegdoen is als een spier die je moet trainen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Na een tijdje krijg je de smaak te pakken – het ‘weggooi-geluk’ bestaat écht.

3. De drie dozen-methode

Pak drie dozen (of tassen of manden) en label ze met:

> Houden

> Weggeven/verkoop

> Twijfel

Alles wat je in je handen hebt, gaat in één van die drie. De ‘houden’-doos is voor spullen die je écht gebruikt of waar je blij van wordt. De ‘weggeven/verkoop’-doos is voor spullen die nog goed zijn, maar die jij niet nodig hebt. En de ‘twijfel’-doos? Die zet je drie maanden ergens uit het zicht. Als je niets mist: hup, alsnog weg ermee.

4. Verkopen, ruilen of doneren – weggooien is laatste keus

Minimaliseren is pas duurzaam als je het goed afrondt. Breng spullen naar de kringloop, doneer ze aan iemand in je omgeving, verkoop ze op Vinted, Marktplaats of via een weggeefgroep. Kledingruilfeestje? Yes please. Een lade met bestek alsof je een restaurant runt of sieraden die je nooit meer draagt? Kijk of zilver verkopen een optie is. Zo krijgen jouw oude spullen een tweede leven en heb jij of iemand anders er ook nog wat aan.

5. Koop daarna bewust – de één-in-één-uit-regel

Minimaliseren zonder je koopgedrag aan te passen is dweilen met de kraan open. Pas daarom de één-in-één-uit-regel toe: komt er iets nieuws je huis in, dan gaat er iets anders uit. Wil je een nieuwe trui kopen? Prima, maar dan moet er eentje de deur uit. Zo blijven je spullen in balans en voorkom je dat je straks wéér opnieuw moet beginnen.

6. Herontdek wat je al hebt

Ken je dat? Je koopt een zaklamp, en vindt er later nog twee in de la die je was vergeten. Minimaliseren helpt je om weer zicht te krijgen op wat je al bezit. Probeer eens een maand lang niets nieuws te kopen (ook niet omdat het in de aanbieding is!) en gebruik alleen wat je al hebt. Wedden dat je verrast bent door wat je nog in huis hebt?

7. Geniet van de leegte (en vul ‘m niet weer op)

Het is verleidelijk om lege planken meteen weer te vullen – een plantje hier, een nieuwe opberger daar. Maar laat het juist even leeg. Wen aan die rust. Je hoeft je huis niet ‘vol’ te maken om het gezellig te hebben. In die ruimte zit juist vrijheid. Meer lucht, minder prikkels. En meer aandacht voor de spullen (en mensen!) die echt iets voor je betekenen.

Onthoud, minimaliseren gaat niet over perfectie of radicale keuzes. Je hoeft geen opruimgoeroe als Marie Kondo te zijn, 33 kledingstukken te hebben of in een tiny house te wonen om het goed te doen. Elke stap telt! Het is een manier van leven waarin jij bepaalt wat belangrijk is – voor jezelf, je huis, en de wereld om je heen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie