Duurzaam bankieren

The Optimist 19 jul 2019 Economie

Het overstappen naar een duurzame bank is een groeiende trend. Twintig procent van de Nederlanders wil graag wisselen van bank, maar de helft van deze groep twijfelt om de stap daadwerkelijk te zetten. Maar is die aarzeling wel terecht?

In 2018 was er een groep mensen die een rekening opende bij de Triodos Bank en ASN Bank. Binnen een maand hadden deze banken elk duizenden nieuwe klanten erbij. De aanleiding was nieuws van ING dat de directeur daar een flinke salarisverhoging zou krijgen. Uit onderzoek van de Consumentenbond is echter gebleken dat veel mensen aarzelen bij het wisselen van bank. Ze zijn bang onnodige kosten te krijgen of dat het veel gedoe oplevert. Ook heerst er twijfel over hoe de duurzame banken geld investeren en of ze het daadwerkelijk anders doen dan de rest.

Het overstappen van bank wordt echter eenvoudiger gemaakt met de overstapservice. Bepaalde zaken worden hierbij voor je geregeld, zoals het salaris dat automatisch naar je nieuwe rekening wordt overgemaakt. Een aantal banken biedt nog aanvullende service aan. Bijvoorbeeld door Nederlandse organisaties die geld van je rekening afschrijven op de hoogte te brengen.

Transparant en duurzaam

Triodos en ASN proberen mensen te overtuigen van hun duurzame boodschap. Niet alleen zijn de banken bezig met investeren in uitsluitend duurzame projecten, beide geven totale openheid over de projecten waarin ze beleggen. Nu is het niet zo dat de grote banken als ING, ABN AMRO en Rabobank geen duurzame investeringen doen. Integendeel. Wel is dit slechts een klein deel van hun totale investeringen. Triodos en ASN hebben als voorwaarde dat een project waarin ze beleggen duurzaam is, of eraan werkt om duurzaam te worden.

Via de site eerlijkegeldwijzer.nl is goed te zien hoe de banken scoren op beleggingsgebied.

Bron: De Volkskrant
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Duurzaam bankieren”

  1. Hoe mooi het er bij de voordeur van Triodos uitziet, zo lelijk gaat het er bij de achterdeur aan toe. Ik ben geschokt over hoe Triodos een bevriende bio-boomkweker over jaren onnodig probeerde leeg te zuigen en kapot te maken, en daarbij steeds een oplossing tegenhield. In “the house of cards” zou men er zich voor schamen. Het wordt tijd dat ook de achterdeur menselijk, duurzaam en transparant wordt voor de openbaarheid, en men ook daar verantwoording voor aflegt.

  2. Ben oktober 2018 overgestapt van SNS naar ASN. Zelfde moedermaatschappij (Volksbank), maar uitermate tevreden.
    Met ASN’s overstapservice heb ik eigenlijk niks van de overstap gemerkt, zij regelden alles inclusief meldingen aan derden. Later alleen de persoonlijke voorkeuren even gechecked.
    Super-de-Luxe.

Geef een reactie