Roland Pluut
Roland Pluut is een Ode-lezer van het eerste uur. Roland ondersteunde Ode om dit initiatief...
Zelfs twee zwaluwen maken weliswaar nog geen zomer, maar toch interessant om te filosoferen over hoe het komt dat het coronavirus 2019-nCoV de Europeaan niet raakt en in het Chinese Wuhan tot een uitbraak met dodelijke gevolgen leidt. En hoe bestaande medicatie mogelijk het verschil kan maken.
De impact van het coronavirus heeft natuurlijk te maken met weerstand. Maar wellicht is er meer. In China worden antibiotica als heerlijke snoepjes voorgeschreven en gaat iedereen voor de minste of geringste kuch direct een kuur halen. Een kuur die dan ook meestal nog niet wordt afgemaakt. Zo wordt de resistentie van het virus opgebouwd, maar ook vermindert ongebreideld gebruik van antibiotica de eigen weerstand. Immers de darmflora – belangrijk voor het afweersysteem – wordt door de antibiotica veranderd.
Nederland hanteert in de zorg, net als andere Europese landen zoals Duitsland, een meer stringent beleid met betrekking tot het gebruik van antibiotica. Vanuit het besef dat we zuinig moeten zijn op het wondermiddel dat antibiotica eigenlijk is.
Daar komt deze week nog het bericht bij dat een bestaand malariamedicijn werkt tegen COVID-19, de ziekte die door het coronavirus 2019-nCoV wordt veroorzaakt. Dit blijkt uit testen die artsen in China hebben uitgevoerd.
Het gaat om het middel chloroquine, dat sinds 1934 op de markt is. De Belgische professor Marc Van Ranst van de KU Leuven ontdekte in 2004 al dat het middel werkte tegen SARS, dat ook een coronavirus is. Vervolgens vroeg hij zich af of het middel ook zou werken tegen COVID-19.
In tien ziekenhuizen in Peking, Hunan en Guangdong is chloroquine de afgelopen tijd getest op patiënten met COVID-19. Experts van het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie konden afgelopen maandag bevestigen dat het middel inderdaad werkt. Het extra goede nieuws is bovendien dat honderd pillen slechts zo’n 12 euro kosten. Dat is een stuk goedkoper dan antibiotica.
Enfin, wellicht een gedachte om nog wat aandacht aan te geven, wanneer na het griepseizoen nagedacht kan worden over hoe de uitbraak zo kon gebeuren, hoe we het voortaan kunnen voorkomen en hoe bestaande medicijnen slimmer ingezet kunnen worden.
Bron: NieuwsbladJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Bij een virus is antibiotica sowieso onzin.
Vit C, fruit en groente en voldoende rust is een beter medicijn.
“Interessant om te filosoferen over hoe het komt dat het coronavirus 2019-nCoV de Europeaan niet raakt “- een wel heel voorbarige stelling wanneer er alles aan gedaan wordt om te voorkomen dat het virus zich sterk kan verspreiden. Met alle wereldwijde handel en vliegverkeer is het gewoon afwachet wanneer het virus Europa zal bereiken. Wees maar niet bang – het komt vanzelf. En is dat erg? Dat is maar de vraag voor mij: ik zie niet veel verontrustends. Ja, het is besmettelijk. Nee, er gaan niet zo heel veel mensen aan dood. Een flinke griepgolf brengt meer schade toe maar daarvan raken we niet van de leg. Laten we maar ‘s ophouden met dat hele mediacircus en bangmakelij. De mentale houding van mensen heeft meer invloed dan we willen erkennen.
Resistentie van virussen worden niet veroorzaakt door antibiotica!! Resistentie van bacteriën wel.
Weerstand door het hebben van een goede darmflora klopt wel, evenals het verhogen van de weerstand door extra vit. C, D en zink.
steeds weer vreemd dat in China niet gewerkt wordt met kruiden tegen dit virus. Zeer veel kruiden hebben antivirale werking. Ze blokkeren bijvoorbeeld de celwand voor het binnendringen van het virus. Vermenigvuldigen via RNA DNA zit er dan niet in. Dit soort gegevens komt nooit in het nieuws, wordt tegen gehouden waarschijnlijk, om weer miljarden te kunnen verdienen aan een medicijn.
Treurig artikel. Schrijver moet zich afzijdig houden van een materie waar hij klaarblijkelijk niks van begrijpt. Teleurgesteld in de Optimist! Optimisme is prima, maar flauwekul niet!