SaturDaily: druiven eten als je ouder wordt

The Optimist 11 nov 2023 Gezondheid

In een kleine nieuwe studie bleek dat slechts een paar handjes druiven per dag voldoende zijn om belangrijke indicatoren van ooggezondheid te verbeteren bij oudere volwassenen. Dit zou kunnen komen doordat veel degeneratie van de ogen het gevolg is van oxidatieve stress – en druiven zitten boordevol antioxidanten.

Het onderzoeksteam van de Nationale Universiteit van Singapore bestudeerde 34 volwassenen die gedurende 16 weken ofwel anderhalve kop druiven per dag consumeerden of een placebo. De druiveneters vertoonden een aanzienlijke toename van het MPOD (maculaire pigment optische dichtheid), plasma-antioxidantcapaciteit en totaal fenolgehalte in vergelijking met degenen die een placebo kregen.

Bovendien zagen degenen die geen druiven consumeerden een aanzienlijke toename van schadelijke AGE’s (oculaire advanced glycation and products) – waarvan bekend is dat ze een belangrijke risicofactor zijn voor oogaandoeningen, samen met oxidatieve stress. Op basis van een dubbelblinde, gerandomiseerde studie werd het peer-reviewed onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Food & Function.

Eerdere onderzoeken tonen aan dat AGE’s kunnen bijdragen aan veel oogaandoeningen door de vasculaire componenten van het netvlies te beschadigen, de cel werking te verstoren en oxidatieve stress te veroorzaken. Voorlopige studies bij muizen toonden aan dat het consumeren van druiven de structuur en functie van het netvlies beschermden.

Druiven, die een natuurlijke bron zijn van antioxidanten en andere polyfenolen, kunnen oxidatieve stress verminderen en de vorming van AGE’s remmen, met mogelijke gunstige effecten op het netvlies, zoals een verbetering van het MPOD. De studie is de eerste die aantoont dat het consumeren van druiven een gunstige invloed heeft op de ooggezondheid bij mensen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie