Drones helpen olifanten te beschermen tegen stropers en boze boeren

The Optimist 22 aug 2017 Natuur & Milieu

Om de olifantenpopulatie op peil te houden vormen drones een uitstekend middel om deze dieren en hun ongewenste bezoekers in de gaten te houden. In Zuid-Afrika zijn zo al talloze dieren gered.

Olifanten staan erom bekend dat ze graag hun eigen weg gaan. Dat betekent dat ze met het grootste gemak weglopen uit beschermde gebieden en nationale parken, op zoek naar nieuwe gewassen om te verorberen. Een hongerig zoogdier kan verwoestend tekeergaan en lokale boeren gedupeerd achterlaten. Dit leidt tot woede bij boeren die er vervolgens alles aan doen om olifanten te weren.

Het Air Shepherd drone-programma heeft aangetoond dat de inzet van op afstand bestuurde drones met 100% succes kan worden ingezet om olifanten uit de buurt te houden van lokale boerderijen. Dat doen ze door het geluid van bijen na te doen. Olifanten hebben daar een hekel aan en hele kuddes kunnen zo weg worden gestuurd van boerderijen waar ze anders met geweren worden opgewacht.

Ook tegen stropers werken de drones uitstekend. Ze kunnen ‘s nachts via warmtegevoelige beelden ‘zien’ waar de ongeoorloofde jagers zich bevinden. Met deze gegevens kunnen rangers de stropers verjagen of oppakken.

Het drone-project kwam een paar jaar geleden van de grond via crowd funding. Dankzij de financiële steun van een Amerikaanse zakenman kan het Air Shepherd drone-programma nu worden voortgezet.

Bron: GNN
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.