Een (h)eerlijk kopje koffie

The Optimist 16 jul 2021 Natuur & Milieu

Koffieteelt is zelden duurzaam of eerlijk. Zo worden er veel chemische bestrijdingsmiddelen, water en kunstmest gebruikt en verdwijnt er steeds meer bos door de uitbreiding van koffieplantages. De lokale arbeiders krijgen weinig betaald. Wat kun je als Nederlandse consument hieraan doen? The Optimist geeft vijf tips.

Duurzaamheidskeurmerk gecertificeerde koffie

Koop koffie met een gecertificeerd duurzaamheidskeurmerk. Volgens de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal zijn de beste keurmerken Rainforest Alliance, UTZ , EU-biologisch, EKO en Fairtrade. De eisen voor zowel het milieu als voor de mens zijn streng, de organisatie is transparant en de controle die zij uitvoeren is betrouwbaar. Per keurmerk verschilt waarop de nadruk wordt gelegd. Zo legt Rainforest Alliance meer de nadruk op milieu en legt Fairtrade meer nadruk op de mens.

Maak koffie op maat

Van alle drank die we weggooien bestaat maar liefst zestig procent uit koffie en thee. Bij filterkoffie moet je de hoeveelheid koffie zelf goed inschatten, terwijl bij een volautomaat of espressomachine automatisch koffie op maat wordt gezet.

Scheid je afval en recycle

Ondanks dat het bij filterkoffie lastig is om de juiste hoeveelheid koffie te zetten, heeft deze methode het voordeel dat de koffiefilters en -prut bij het GFT-afval mogen. Dit in tegenstelling tot koffiepads en cups. Koffiepads bestaan nu nog vaak voor een deel uit plastic en kunnen daardoor niet hergebruikt worden. Koffiecups bestaan vooral uit aluminium. Als je dit wilt recyclen, moet het aluminium van de cupjes eerst gescheiden worden van de koffiedrab. Dit kun je doen met koud water, maar kost je wel een hoop werk. Sommige merken hebben een eigen inzamelsysteem waarbij je de gebruikte cupjes retour kunt sturen of inleveren. De cups worden dan gerecycled. Sinds kort biedt het Britse bedrijf Coda Group een volledig composteerbaar alternatief voor plastic koffiecupjes, genaamd Solinatra.

Verspil geen energie

Schakel na gebruik je apparaat volledig uit. Bij filterkoffie kan je ook energie besparen door koffie over te gieten in een thermoskan in plaats van het warm te houden op het warmhoudplaatje.

Beperk de hoeveelheid melk in je koffie

Volgens Milieu Centraal heeft een kop ‘koffie verkeerd’ een veertien keer hogere klimaatbelasting dan een kopje espresso. Het is beter om geen of weinig melk in je koffie te doen of om te kiezen voor plantaardige melk.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie