The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Koffieteelt is zelden duurzaam of eerlijk. Zo worden er veel chemische bestrijdingsmiddelen, water en kunstmest gebruikt en verdwijnt er steeds meer bos door de uitbreiding van koffieplantages. De lokale arbeiders krijgen weinig betaald. Wat kun je als Nederlandse consument hieraan doen? The Optimist geeft vijf tips.
Koop koffie met een gecertificeerd duurzaamheidskeurmerk. Volgens de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal zijn de beste keurmerken Rainforest Alliance, UTZ , EU-biologisch, EKO en Fairtrade. De eisen voor zowel het milieu als voor de mens zijn streng, de organisatie is transparant en de controle die zij uitvoeren is betrouwbaar. Per keurmerk verschilt waarop de nadruk wordt gelegd. Zo legt Rainforest Alliance meer de nadruk op milieu en legt Fairtrade meer nadruk op de mens.
Van alle drank die we weggooien bestaat maar liefst zestig procent uit koffie en thee. Bij filterkoffie moet je de hoeveelheid koffie zelf goed inschatten, terwijl bij een volautomaat of espressomachine automatisch koffie op maat wordt gezet.
Ondanks dat het bij filterkoffie lastig is om de juiste hoeveelheid koffie te zetten, heeft deze methode het voordeel dat de koffiefilters en -prut bij het GFT-afval mogen. Dit in tegenstelling tot koffiepads en cups. Koffiepads bestaan nu nog vaak voor een deel uit plastic en kunnen daardoor niet hergebruikt worden. Koffiecups bestaan vooral uit aluminium. Als je dit wilt recyclen, moet het aluminium van de cupjes eerst gescheiden worden van de koffiedrab. Dit kun je doen met koud water, maar kost je wel een hoop werk. Sommige merken hebben een eigen inzamelsysteem waarbij je de gebruikte cupjes retour kunt sturen of inleveren. De cups worden dan gerecycled. Sinds kort biedt het Britse bedrijf Coda Group een volledig composteerbaar alternatief voor plastic koffiecupjes, genaamd Solinatra.
Schakel na gebruik je apparaat volledig uit. Bij filterkoffie kan je ook energie besparen door koffie over te gieten in een thermoskan in plaats van het warm te houden op het warmhoudplaatje.
Volgens Milieu Centraal heeft een kop ‘koffie verkeerd’ een veertien keer hogere klimaatbelasting dan een kopje espresso. Het is beter om geen of weinig melk in je koffie te doen of om te kiezen voor plantaardige melk.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties