The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Met veel van de Nederlandse plassen en meren wordt niet zoveel gedaan en dat terwijl wel 19 procent van het Nederlandse oppervlak uit water bestaat. Daar gaat verandering in komen: zo wordt nu op de zandwindplas in Zwolle het grootste drijvende zonnepark buiten Azië aangelegd. En dat is handig: door zonnepanelen te laten drijven, scheelt dat weer heel wat in landprijzen.
Je hebt er wellicht nog nooit van gehoord, maar drijvende zonneparken kom je in de toekomst waarschijnlijk vaker tegen. Naar verwachting krijgt het park in Zwolle een vermogen van bijna 28 megawatt, wat ongeveer gelijk staat aan de energie van 280 automotoren. Het project is ontwikkeld door Groenleven en wordt mede mogelijk gemaakt door een vijftienjarige subsidie van de staat. Ook spraken lokale partijen met Groenleven af dat inwoners van de regio Zwolle financieel kunnen deelnemen in het project.
Zijn eerste test heeft het park doorstaan: waar in het verleden drijvende zonneparken nog wel eens ten prooi vielen aan stormen, heeft het zonnepark zonder problemen de storm Ciara overleefd. Ook zijn er al plannen voor meer drijvende zonneparken in Nederland. Zo heeft een samenwerkingsverband van gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen met elkaar afgesproken dat tegen 2023 twee gigawatt aan drijvende energie moet worden opgewekt. Dit is genoeg voor ongeveer honderdduizend huishoudens per jaar.
Bron: NU.nlJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Eerst horizon vervuiling door windmolens en nu worden alle mooie plassen straks volgelegd met zonnepanelen. Wie stopt deze kolder, die alleen functioneert als er wind of zon is en waardoor traditionele centrales nodig blijven. Geef mij maar een kerncentrale. De nieuwe generatie levert heel weinig afval en dit dan diep in de grond, uit het zicht, worden opgeslagen.