Drie tips om meer mindful te werken

The Optimist 7 jul 2021 Economie

Als je werkt, ervaar je druk. Mindfulness leert je om hiermee om te gaan, verbetert de concentratie en vermindert stress. In plaats van te fixeren op het eindresultaat, probeer je in het hier en nu te blijven. The Optimist geeft drie tips om meer mindful te werken.

Doe korte mindfulness-oefeningen

Door regelmatig mindfulness-oefeningen te doen, lukt het je om bewust te werken. Op een drukke werkplek is het lastig om de gelegenheid te vinden voor oefeningen van 30 minuten. Gelukkig zijn er ook kortere oefeningen:

Haal je handen van het toetsenbord en haal drie tot vijf keer aandachtig adem. Daarna kun je verdergaan met waar je mee bezig was.

Elke keer als je loopt, neem je elke stap heel bewust. Als je geen haast hebt, vertraag dan je stappen.

Zoek een rustige plek waar je enkele minuten rustig kunt zitten. Ga zitten, sluit je ogen en richt je op je ademhaling. Concentreer je op het voelen van de lucht die je neus ingaat en je mond uit. Als je gedachten afdwalen, breng je je concentratie terug naar je adem.

Doe je taken één voor één en met aandacht

Selecteer een taak, en werk aan deze taak totdat hij is afgerond. Blijf dit de hele dag herhalen. Wanneer je aan het multitasken bent, moet je telkens schakelen tussen verschillende taken. Multitasken is daardoor vaak niet effectief. Zorg dat je zo min mogelijk afleidingen hebt: zet je telefoon en de notificaties op je computer even uit. Op deze manier kun je mindful en effectief met je taak bezig zijn.

Accepteer wat je niet kunt veranderen

Verspil geen tijd en energie aan het wensen dat dingen anders waren. Houd je aandacht in het hier en nu. Blijf niet piekeren, maar accepteer de situatie. Hierdoor kun je een heleboel stress loslaten. Je kunt mindful werken aan een zo goed mogelijke oplossing. In het artikel Mindful omgaan met stress kun je hier meer over lezen.

Bronnen: Sochicken.nl, Praesence.nl

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie