Drie tips om elke nacht heerlijk te slapen

The Optimist 27 aug 2018 Gezondheid

The Optimist heeft het al vaker over slaap en slapeloosheid gehad. Wist je bijvoorbeeld dat een verzwaard dekbed kan helpen en dat naakt slapen en in een koude ruimte slapen heel gezond zijn? Alleen waar we nog onvoldoende aandacht voor hadden, was het geestelijke aspect van slapeloosheid. Vandaag zetten we daarom de drie belangrijkste geestelijke oorzaken van slapeloosheid op een rij, plus de oplossingen.

1: Onveilig gevoel, angst

Als mensen voor het eerst in een nieuwe, onbekende omgeving slapen, is de kwaliteit van slaap significant slechter. Ons brein is dan, volgens onderzoek uit 2016, half wakker en hyper-alert. We willen zeker weten dat er geen dreigingen om ons heen zijn. Maar wat als dat onveilige gevoel niet weggaat?

Dan is het tijd om onszelf die veiligheid te geven. Dat kan zijn door een bewakingscamera op te hangen of een beter slot op de deur te zetten. Het kan ook betekenen dat de kamer zelf onveilig aanvoelt, omdat het te donker is of omdat er spullen staan die onrust brengen. Ook kan het zijn dat de angstgevoelens een restant zijn van de dag. Misschien maakte je die dag iets mee waarvan je nog onder de indruk bent? Onderzoek wat jou dat onveilige gevoel geeft en los het op.

2: Stress en piekeren, verdriet

Er zijn allerlei manieren om stress en piekeren tegen te gaan. Psychologen raden steeds vaker aan om een dagboek bij te houden en mindfulnessmeditaties te doen. Op YouTube en Spotify zijn talloze (gratis) meditaties te vinden die kunnen helpen. Als het piekeren afkomstig is van grotere problemen, kan het prettig zijn eens met iemand hierover te praten. Veel huisartsen hebben inmiddels een zogenaamde PO GGZ-medewerker. Dat zijn getrainde professionals die met ‘kleinere’ psychologisch klachten kunnen helpen. Zij kunnen eventueel ook doorverwijzen als de klachten ernstiger zijn of worden.

3: Boos!

In het verlengde van piekeren en stress ligt boosheid. Soms is de grens tussen boos, bang en bedroefd nauwelijks nog aan te duiden. Je bent continu aan het wisselen tussen deze emoties en uiteindelijk blijft er alleen nog een soort algeheel gefrustreerd gevoel over. Boosheid is immers een emotie die mensen, met name vrouwen, nog steeds erg moeilijk vinden om te uiten. Toch is het heel belangrijk om boosheid te uiten. Boosheid blijft anders bij jou als wrok, in plaats van bij de persoon bij wie deze thuishoort. De Dalai Lama zei ooit: ‘Het vasthouden aan wrok is als het drinken van gif, en verwachten dat de ander sterft.’ Als het niet (meer) mogelijk is de ander te confronteren, moet de boosheid er op een andere manier uit. Schrijf, knutsel, sport of praat gedurende de dag. ’s Avonds in bed is het moment om blijheid, dankbaarheid en trots te voelen voor de dag die geweest is.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Drie tips om elke nacht heerlijk te slapen”

  1. Prima tips, maar vergeet vooral de hieronder genoemde tips niet:

    1 – zet de Wi-Fi en draadloze huistelefoon helemaal uit.
    2 – zet de (smart) telefoon helemaal uit (dus vliegtuigstand is niet voldoende).
    3 – zet alle elektrische apparaten met een stekker in de slaapkamer ‘s nachts uit en trek stekkers los.
    (zorg voor een zaklamp op batterijen en een wekker op batterijen)

    Gegarandeerd dat het slapen beter gaat!

  2. De Dalai Lama zei ooit: ‘Het vasthouden aan wrok is als het drinken van gif, en verwachten dat de ander sterft.’ , dat vind ik echt iets om in gedachten te houden

Geef een reactie