Drie tips hoe je kamerplant nog groener kan

The Optimist 10 feb 2020 Natuur & Milieu

Als je groene vingers hebt kan je het beamen: planten zijn hip. Zo is op Instagram de hashtag #PlantsofInstagram meer dan vier miljoen keer gebruikt. Het is mooi dat we planten omarmen, maar zijn deze wel zo milieuvriendelijk als we denken? Wij geven je drie tips hoe je je plant nog groener kan laten zijn.

Gebruik Stekt

Ten eerste moeten je zogenaamde ‘plant miles’ (plantenkilometers) omlaag. De afstand die een plant aflegt om in je woonkamer terecht te komen kan sterk de voetafdruk van je plant bepalen. Planten komen vaak van ver, en dan neemt het aantal vervuilende vervoerders toe. Daarom raden wij je aan om eens Stekt uit te proberen. Op de website van Stekt kan je planten en stekken ruilen. Op deze manier heb je toch die nieuwe vetplant, maar is er geen grammetje CO2 aan te pas gekomen.

Weg met die plastic pot

Je beseft het misschien niet, maar een van de grootste vervuilers rondom je plant is de plastic pot. Deze zijn namelijk erg moeilijk te recyclen. Zo zijn er gevallen waarbij recyclebedrijven ze bestempelen als onbruikbaar. Dit omdat er vaak nog te veel overblijfselen van de plant inzitten. Ook worden bloempotten van zwart plastic vaak niet gezien door de camera’s van sorteermachines in recyclecentra. Hierdoor komen ze uiteindelijk nog steeds bij het normale afval terecht. Daarom is het beter om plastic potten te mijden en te kijken of je dezelfde plant niet in een wat meer verantwoorde verpakking kunt krijgen.

De boosdoener Turf

Waar je plant in groeit kan ook beter. In de meeste compost zit namelijk turf. Dit goedje ontstaat uit ontbonden plantenoverblijfselen. Turf slaat onder andere koolstof op, vormt voor veel dieren een goed leefgebied en het speelt een belangrijke rol in het waterhuishouden. Het probleem is dat het duizenden jaren duurt voordat het ontstaat. Doordat het wordt gewonnen voor commerciële doeleinden gaat de afname van turf nu echter te snel. Daarom raden we je aan om op te letten of er turf wordt gebruikt in de compost van je nieuwe kamerplant of, nog beter, een plant te kopen (of ruilen) die geen turf nodig heeft, zoals orchideeën en cactussen.

Bron: BBC
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie