Drie maatregelen om gehoorverlies te voorkomen

The Optimist 5 apr 2019 Gezondheid

Ouderdomsslechthorendheid nemen we vaak voor lief. Toch is gehoorverlies helemaal niet zo normaal als we denken. Het is zelfs grotendeels te voorkomen en dat hebben we zelf in de hand. Onze leefstijl blijkt namelijk een grote invloed te hebben op de kwaliteit van ons gehoor. Uit onderzoek komt steeds meer naar voren dat lawaai, voeding en blootstelling aan chemische stoffen in verband staan met gehoorverlies. We kunnen de schade zoveel mogelijk beperken door maatregelen te nemen op deze drie externe factoren. 

Zo hard als een straalvliegtuig 

De grootste veroorzaker van gehoorverlies, oorsuizen en overgevoeligheid voor geluid is lawaai. Deze gehoorproblemen kunnen optreden als de haarcellen in ons binnenoor kapotgaan. Dit gebeurt bij langdurige blootstelling aan geluiden met meer dan 85 decibel. We kunnen lawaai en harde omgevingsluiden niet altijd ontkomen. Toch komt slechthorendheid door te harde muziek steeds vaker voor. Oortelefoons die in de oren worden geplugd zijn hierbij vaak de boosdoener. Zij produceren een hogere geluidssterkte dan 120 decibel, dit is hoger dan een opstijgend straalvliegtuig. 

Simpele maar effectieve maatregelen die we zelf kunnen nemen om te voorkomen dat we op korte termijn een gehoorapparaat nodig hebben, is door geluid zachter te zetten en geluidsapparatuur niet te lang achter elkaar te gebruiken. Amerikaans onderzoek wijst uit dat een veilige limiet 4,6 uur per dag is bij gebruik van iPod-oortelefoons op 70 procent van het maximale volume. Bij 100 procent is de veilige luistertijd nog maar vijf minuten per dag. 

Hard omgevingsgeluid kan worden geweerd door gehoorbeschermers, zoals oordoppen. Ook geluidsabsorberende materialen kunnen omgevingsgeluid verminderen. Denk aan rubbermatjes onder luidruchtige apparatuur en gordijnen, vloerkleden en dubbelglas binnenshuis of op kantoor. 

Vet en de oren 

Wat we eten heeft effect op ons gehoor. Een hoog cholesterolniveau en vrije radicalen zijn hierbij de grote boosdoeners. Deze blokkeren de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar het binnenoor. Een Turks onderzoeksteam toonde aan dat een dieet met weinig cholesterol het gehoor verbetert en oorsuizen verlicht. Niet alle vetten zijn daarbij slecht. Amerikaans onderzoek toont aan dat de lange keten variant van omega-3-vetzuren het risico op ouderdomsslechthorendheid verlaagt. Ook als je al gehoorverlies hebt, kan bijvoorbeeld de consumptie van visolie voorkomen dat het gehoor nog slechter wordt. Het binnenkrijgen van antioxidanten kan vrije radicalen opruimen, die een rol spelen bij ouderdomsgehoorverlies. 

Vermijd gif 

Chemische middelen en medicijnen worden in verband gebracht met gehoorverlies. Ook onschuldig ogende pijnstillers als paracetamol verhogen het risico van gehoorverlies. Stoffen als pesticiden, tolueen, styreen, ethylbenzeen, zwavelkoolstof, lood en kwik zijn hiermee in verband gebracht. 

Bron: Medisch Dossier (http://www.medischdossier.org/archief/jaargang_13/nummer_6/artikel_742/preventie_gehoorverlies.html)

Reacties

Geef een reactie