Draagbare kunstnier komt eraan

The Optimist 23 nov 2022 Gezondheid

Het Nederlandse bedrijf Nextkidney heeft het eerste hemodialyse-apparaat ter wereld voor thuisgebruik ontwikkeld, de Neokidney. Over ongeveer anderhalf jaar komt het hier op de markt.

Werkend prototype

Voor miljoenen nierpatiënten betekent deze ‘draagbare kunstnier’ een oplossing waar ze al jaren op wachten. Het maakt hun leven prettiger en levert bovendien een stijging in de levensverwachting op. Een dialysepatiënt moet nu vaak drie keer per week, vier uur lang in het ziekenhuis aan een dialyse-apparaat liggen. Het is bovendien één van de duurste behandelingen die vergoed worden uit de basisverzekering. Binnenkort lijkt dat verleden tijd. Met een werkend prototype start Nextkidney nu met de laatste ontwikkelfase. Naar verwachting wordt de Neokidney in het eerste halfjaar van 2024 breed verkrijgbaar.

Samenwerking

Nextkidney komt voort uit het initiatief van de Nierstichting om patiënten meer vrijheid en kwaliteit van leven te geven. Het is ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis en Menzis en professionele ontwikkelaars. Veiligheidstesten zijn in april 2022 in Singapore begonnen. Daarnaast starten dit najaar twee klinische studies met patiënten in Frankrijk en in Nederland. Deze stappen zijn nodig voor de goedkeuring voor markttoelating in Europa en daarna in de Verenigde Staten.

Crowdfunding

Om een spoedige marktintroductie mogelijk te maken is Oneplanetcrowd een crowdfundingcampagne gestart, waarin wordt gestreefd om €1 tot €5 miljoen op te halen. Sinds de livegang op 7 november, staat de teller inmiddels op €1,9 miljoen. Alle belangstellenden met een gevulde portemonnee kunnen een bijdrage leveren vanaf €250,- via deze link. Dus geeft het verhaal over de draagbare kunstnier je een warm gevoel, speel dan een keer Sinterklaas voor dit goede doel.
Meer informatie: Nextkidney
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie