Fridaily: doorbraak in recycling van batterijen

The Optimist 17 nov 2023 Natuur & Milieu

Zweedse onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld voor het recyclen van batterijen van elektrische voertuigen. Deze methode kan 100 procent van het aluminium en 98 procent van het lithium terugwinnen.

Onderzoekers aan de Chalmers Universiteit of Technology hebben een efficiënte manier gepresenteerd om metalen te recyclen uit gebruikte batterijen. Bovendien zijn er in het proces geen dure of schadelijke chemicaliën nodig. De onderzoekers gebruiken oxaalzuur, een organisch zuur dat in het plantenrijk te vinden is. De onderzoekers claimen dat tot nu toe niemand de juiste omstandigheden heeft gevonden om zo veel lithium te scheiden met behulp van oxaalzuur.  Het oxaalzuur is ook in staat het alliminium in batterijen te verwijderen zonder dat het andere kostbare metalen aantast.

Het proces wordt in gang gezet door de componenten van de batterij te verpulveren tot een fijn gemalen zwarte poeder. Door die poeder met oxaalzuur te mengen ontstaat er een chemische reactie. Door de temperatuur, concentratie en tijd nauwkeurig af te stemmen, kwamen de onderzoekers met een nieuw recept voor het gebruik van oxaalzuur. Het zuur is een milieuvriendelijk ingrediënt dat in planten zoals rabarber en spinazie te vinden is.

Een van de grootste knelpunten in de huidige processen, is het verwijderen van restmaterialen zoals aluminium. Deze nieuwe methode lijkt dat aanzienlijk makkelijker te maken. Het is een innovatieve methode die de recyclingindustrie nieuwe alternatieven kan bieden en kan helpen bij het oplossen van problemen die de ontwikkeling belemmeren.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie