Doorbraak in nierdialyse

The Optimist 19 jun 2023 Gezondheid

Een nieuwe methode van nierdialyse, genaamd hemodiafiltratie, verkleint de kans op overlijden aan nierfalen met bijna een kwart.

Dit blijkt uit onderzoek naar de methode dat wordt geleid door wetenschappers van UMC Utrecht. Deskundigen noemen het een doorbraak die wereldwijd voor verandering gaat zorgen bij de behandeling van patiënten met een nierziekte.

Drukverschil

Bij hemodiafiltratie worden afvalstoffen niet alleen via traditionele diffusie, maar ook door middel van een drukverschil verwijderd. Dit alles binnen hetzelfde tijdsbestek als een ‘gewone’ nierdialysebehandeling. Het was de vraag of dit effectief resultaat zou hebben; een aangetoonde betere levensverwachting onder patiënten bevestigt dit. Dit is goed nieuws voor de ruim zesduizend dialysepatiënten die ons land telt.

Standaard

Ook de miljoenen dialysepatiënten verspreid over de wereld gaan het merken. Vermoedelijk om te beginnen in de acht landen waar acht onderzoeksinstituten in 61 medische centra aan het onderzoek genaamd Convince meewerkten. Verwacht wordt dat hemodiafiltratie de nieuwe standaard wordt bij nierdialyse.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie