Dood als onderdeel van het leven

The Optimist 20 sep 2017 Samenleving

Op zaterdag 30 september 2017 beleeft een nieuwe dansvoorstelling voor kinderen zijn première in Maaspodium, Rotterdam: Happily Ever After van choreograaf Jasper van Luijk. Deze virtuoos fysieke voorstelling gaat over het eindeloze einde, over de dood als onderdeel van het leven.

Dansen over dood

De mooiste stervende zwaan, een slow motion sterfscène, een prins die steeds weer levend gekust wordt. Wie droomt er nu niet van Happily Ever After? Choreograaf Jasper van Luijk laat zien wat er gebeurt na al dat lang-en-gelukkig leven. Happily Ever After is een dansvoorstelling over de dood als deel van het leven, een loflied op het eindeloze einde. In korte schetsen komen eindeloos veel sterfgevallen langs, samengebracht in indrukwekkende beelden waarin performance en dans door elkaar lopen. Lichtvoetig, vrolijk en virtuoos fysiek, met een wonderlijk inventief decor waarbij de ruimte voor dansers en publiek steeds in beweging blijft.

Choreograaf Jasper van Luijk over de dansvoorstelling

‘In dit werk razen we in een sneltreinvaart langs allerlei verschillende plekken en situaties waarin de dood een rol speelt. Van slapstick naar verstilling en van intens donker naar knallend licht. De hemel zie ik voor me als Garden of Eden. Tussen het leven en de hemel creëer ik een speeltuin als tussengebied, met bijvoorbeeld een wedstrijdje wie er het eerste boven is. Ik wil in Happily Ever After laten zien dat de dood niet altijd om te huilen is en vooral niet iets om bang voor te zijn.’ Happily Ever After is Van Luijks eerste voorstelling voor kinderen en heeft een spannend thema. Hij zal tijdens het maakproces drie keer werken met een groep kinderen, die hem feedback mogen geven op zijn materiaal.

Over de choregraaf

Jasper van Luijk (ITs Choreography Award 2012) studeerde dans aan de ArtEZ Dansacademie in Arnhem. Hij maakte werk voor onder andere Korzo Producties, De Nieuwe Oost, Holland Dance Festival, Festival a/d Werf, Seminar Hakibbutzim in Tel Aviv, CaDance Festival, de Dance Roads Tour (onder andere Canada, Turijn en Bordeaux), Orkater/De Nieuwkomers en DansClick 16. In 2016 was Jasper genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen en richtte hij zijn eigen organisatie SHIFFT op. Happily Ever After is zijn eerste voorstelling voor kinderen.

Happily Ever After wordt gespeeld in theaters in Rotterdam, Tilburg, Amsterdam, Utrecht, Dordrecht, Almere, Den Haag, Eindhoven, Delft, Haarlem, Houten en Zwolle. Daarnaast speelt Maas nog 17 besloten schoolvoorstellingen voor bijna 4000 leerlingen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.