Doneren voor Oekraïne

The Optimist 28 feb 2022 Samenleving

Veel mensen vragen zich af wat ze zelf kunnen doen qua hulpverlening voor de bevolking van Oekraïne. We zetten een aantal initiatieven op een rijtje.

Naast de bekende hulpinstanties zijn er kleinere, particuliere initiatieven die zich richten op de hulp aan mensen die getroffen worden door de oorlog in Oekraïne.

Waar kun je geld storten?

Oekraïne bevindt zich midden in een moeilijke en onvoorspelbare periode. Eén ding is zeker: de humanitaire nood is groot. Het Rode Kruis opent daarom IBAN 5125 voor humanitaire hulp in Oekraïne en de omliggende landen.

Vrijwilligers in omringende landen helpen massaal Oekraïense vluchtelingen van opvang, voedsel en water te voorzien. Volgens Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling is de steun enorm: ‘Er is een verbijsterende solidariteit vanuit bijvoorbeeld de Poolse samenleving: veel burgers hebben goederen ingezameld, vrijwilligers staan overal klaar.’ Bijdragen aan de opvang aan vluchtelingen in de regio kan via deze link.

Daarnaast kun je doneren aan giro 999 van Stichting Vluchteling voor noodhulp aan vluchtelingen en/of aan savelife.in.ua voor hulp aan Oekraïense militairen.

De stichting OpenDoorUkraine.NL zamelt geld in voor noodhulp aan oorlogsslachtoffers. Meer informatie is te vinden via hun website.

De Nederlandse Stichting Breath zet zich in om kwetsbare kinderen te ondersteunen op weg naar een zelfstandig leven. Met een hulpactie voor Oekraïense kinderen wordt geld ingezameld om hen te helpen. Meer informatie: www.breathcareforkids.com.

Stichting Chauffeursnieuws en Transporteffect helpt gestrande Oekraïense vrachtwagenchauffeurs in Nederland. De chauffeurs kunnen vaak geen kant op door geblokkeerde betaalpassen en een dienstplicht in eigen land. De stichting zamelt geld in om hen te voorzien van eten en drinken.

Je kunt Oekraïnse vluchtelingen in Polen steunen via de 1%club-crowdfunding.

Wat kun je nog meer doen?

Doneer medicijnen en medische hulpmiddelen via: https://www.tfhc.nl/humanitarian-aid-ukraine/

Heb je een (tijdelijk) onderkomen beschikbaar voor Oekraïeners? Dan kun je jezelf opgeven bij de online community Sandbox. Meer informatie vind je via de Facebook-pagina van deze organisatie. Een andere mogelijkheid is om huisvesting aan te bieden via RoomForUkraine.

Volgens vredesorganisatie Pax is ons uitspreken tegen de oorlog en solidariteit betonen met Oekraïne een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen. Er zijn veel betogingen in verschillende steden in Nederland en de hele wereld om solidariteit te tonen met de Oekraïense burgers. De organisatie sluit zich aan bij de volgende evenementen: https://paxvoorvrede.nl/demonstraties.

Verschillende Nederlanders organiseren een inzamelingsactie. Kees den Boer uit Tholen deed een oproep onder Zeeuwen voor hulpgoederen die hij via zijn collega in Polen aan Oekraïne levert. Geld is volgens hem niet nodig. Een overzicht van de spullen die wel nodig zijn is te vinden op zijn Facebook-pagina.

Ook de Haarlemse Anna Roelofs-Ivanchenko organiseert een inzamelactie voor Oekraïne. Haar vintage kledingwinkel in de Koningsstraat is inmiddels tot aan het plafond gevuld met kleding, luiers en andere hulpgoederen. Volgens NH Nieuws komt er nog veel meer aan, ‘want het is een komen en gaan van Haarlemmers die iets willen doneren’.

Mensen die krukken, rollators, rolstoelen en kinder- en babyspullen willen doneren kunnen daarvoor onder andere terecht bij Stichting Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne. Voorzitter Bob Wouda deed in Goedemorgen Nederland de oproep aan Nederlanders om verschillende spullen te doneren voor de mensen in Oekraïne. De spullen kunnen opgestuurd of gebracht worden naar: Op Den Oort 20B6095 EB Baexem, Limburg.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie