The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Planten een tweede thuis geven. Een relatief nieuw verschijnsel. In steeds meer steden duiken plantenasielen op. Daar zorgen groene vingers, dat de planten er weer tiptop uit komen te zien voor adoptie. Zo hoeft een te groot geworden plant niet naar de composthoop of op straat te eindigen, maar komt hij beschikbaar voor een nieuw huis of kantoor.
Wie niet meer voor zijn planten kan zorgen of geen groene vingers heeft, kan deze planten naar een plantenasiel brengen. In verschillende steden in Nederland en België kunnen plantenliefhebbers terecht om een plant te doneren of adopteren. In Nederland staat de teller op achttien steden, waaronder Zwolle, Wageningen, Alkmaar, Rotterdam en Utrecht.
De Groene Afslag in ’t Gooi adopteerde verschillende planten voor de aankleding van hun impacthub, een vrijhaven voor duurzame ondernemers en een ontmoetingsplek. Over deze inspirerende plek schreven we in magazine The Optimist #188. De planten komen via Karima Benali van How are you growing? uit een plantenasiel in Utrecht.
In de plantenopvangcentra wordt gezorgd dat planten die ‘bijna-dood’ zijn weer tot leven komen. Wat bijna altijd lukt, weten plantenverzorgers Marije Franken en Naomi de Bruijne, die Plantenasiel Haarlem in 2018 oprichtten. ‘Een op de 25 planten haalt het uiteindelijk niet.’ Hierover publiceerde tijdschrift Eigen Huis en Tuin afgelopen zomer.
Ook komen in plantencentra vaak planten terecht die op straat staan of uitzonderlijk grote planten zijn, zoals cactussen van 2 meter hoog. Sommige planten groeien zo uit, dat mensen niet meer weten wat ze ermee moeten. Het plantenasiel biedt uitkomst. Er is daarnaast niet altijd een match tussen planten en hun eigenaren, volgens Het Plantenhuis in Utrecht. ‘Zo ben je misschien een wereldreiziger of orchidee-liefhebber en is je plant een huismus of cactus.’ Dat gaat wellicht niet goed samen.
Planten die in goede conditie verkeren, zijn in het plantenasiel beschikbaar voor adoptie. En planten die moeten aansterken, daar wordt goed voor gezorgd. Wil je een thuisloze plant adopteren? Een tweedehands plant is zo gek nog niet in een circulaire economie. Of heb je een zielige plant ter donatie? Plantenhuis Utrecht publiceerde een overzicht van collega-plantenasielen in de Benelux.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties